Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2017. godine: Norveška dobila pozivnicu

Preuzmite sliku

Popularno

Iako je Norveška u baražu za SP eliminisana, kao i reprezentacije iz regiona BiH, Srbija i Crna Gora, ugled skandinavskog rukometa u svijetu je očigledno presudio u njihovu korist

Svjetska rukometna federacija (IHF) dodijelila je pozivnicu reprezentaciji Norveške, čime su postala poznata sva 24 učesnika Svjetskog prvenstva koje će se 2017. godine održati u Francuskoj.

Iako je Norveška u baražu za SP eliminisana, kao i reprezentacije iz regiona BiH, Srbija i Crna Gora, ugled skandinavskog rukometa u svijetu je očigledno presudio u njihovu korist. Istina riječ je o reprezentaciji koja je na zadnjem Evropskom prvenstvu januaru ove godine u Poljskoj zauzela četvrto mjesto.

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo biće održan u četvrtak (23. juni) u 14 sati u Parizu.

Reprezentacije će tokom žrijeba biti podijeljene u šest jakosnih “šešira“. Naravno, Evropa će imati najviše predstavnika čak 14, a zanimljvo je da su se u prva četiri “šešira“ među Evropljane umješale samo dvije reprezentacije izvan Starog kontinenta. Radi se o vicešampionu svijeta Katara, koji j u prvom i o afričkom šampionu Egiptu koji je u četvrtom “šeširu“.

Sistem takmičenja na Svjetskom prvenstvu ostaje isti kao i na prethodnih nekoliko takmičenja. Reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe sa po šest timova, a plasman u drugi krug, odnosno nokaut fazu osiguraće po četiri prvoplasirana iz svake grupe.

Utakmice SP, koje će se održati od 11. do 29. januara sljedeće godine igraće se u osam francuskih gradova: Parizu, Nantesu, Lilleu, Montpellieru, Albertvilleu, Rouenu, Metzu i Brestu. Naslov svjetskog šampiona braniće domaćin Francuska.

Jakosne grupe za žrijeb:

Prvi “šešir“: Francuska, Njemačka, Katar, Španija.

Drugi “šešir“: Hrvatska, Slovenija, Danska, Poljska.

Treći “šešir“: Švedska, Rzusija, Bjelorusija, Makedonija.

Četvrti “šešir“: Mađrska, Island, Brazil, Egipat.

Peti “šešir“: Tunis, Čile, Bahrain, Japan,

Šesti “šešir“: Argentina, Angola, Saudijska Arabija, Norveška. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje