Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sutra rukometna reprezentacija BiH susretom protiv Bjelorusije počinje kvalifikacije za EP

Preuzmite sliku

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je u Minsk u kojem će u srijedu protiv domaće selekcije Bjelorusije otvoriti novi ciklus kvalifikacija za nastup na evropskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj.

Najboljim rukometašima naše zemlje to će biti prvi nastup nakon tri mjeseca od historijskog plasmana na svjetsko prvenstvo, koje će se u januaru 2015. igrati u Kataru.

Naša reprezentacija danas je u popodnevnim satima čarter letom iz Sarajeva doputovala u Minsk, a večeras je obavila jedini trening.

Zdravstveni bilten našeg tima je dobar, s izuzetkom lakše povrede prsta Ivana Karačića, ali njegov nastup u sutrašnjoj utakmici nije doveden u pitanje.

S druge strane još uvijek je nizvjesno da li će u timu Bjelorusije nastupiti prva zvijezda Sergej Rutenka, zbog povrede skočnog zgloba.

Bez obzira na njegov nastup selektor bh. reprezentacije Dragan Marković nada se pobjedi.

Očekujemo težak susret, Bjelorusija je pod pritiskom, mora da pobijedi, jer ako izgubi znatno će umanjiti svoje šanse. Mi nemamo šta izgubiti, ovdje smo došli da pokušamo da iskoristimo priliku – kazao je Marković.

Povratak u BiH, odnosno u Tuzlu, u kojoj će 2. novembra odigrati drugi susret kvalifikacija protiv prvog favorita grupe – Danske, predviđen je za četvrtak.

Susret Bjelorusija – BiH igrat će se 29. oktobra u 16.30 sati u novoj dvorani, u kojoj ni domaćin nikada nije nastupao, a sudit će ga Česi Vaclav Horacek i Jiri Novotny.

U kvalifikacijama, koje će se igrati do sredine juna 2015. godine, učestvuje 28 reprezentacija, svrstanih u sedam grupa. Na EP-u će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe i jedna najbolja trećeplasirana reprezentacija te domaćin Poljska.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (Druga grupa):
29. oktobra: Bjelorusija – BiH
2. novembra: BiH – Danska
29./30. aprila 2015: BiH – Litvanija
2./3. maja 2015: Litvanija – BiH
10./11. juna 2015: BiH – Bjelorusija
13./14. juna 2015: Danska – BiH

Kvalfikacione grupe:
Prva grupa: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska
Druga grupa: Danska, Bjelorusija, Litvanija, BiH
Treća grupa: Slovenija, Švedska, Slovačka, Latvija
Četvrta grupa: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael
Peta grupa: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina
Šesta grupa: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska
Sedma grupa: Španija, Njemačka, Austrija, Finska

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje