Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šuman: Njemačka favorit, BiH i Austrija konkurenti za drugo mjesto

Preuzmite sliku

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman zadovoljan je žrijebom kvalifikacijskih grupa za EP 2022. godine.

Selekcija BiH uvrštena je u grupu 2 sa reprezentacijama Njemačke, Austrije i Estonije. Njemačka je, po Šumanovom mišljenju, favorit za prvo mjesto, dok bi se BiH s Austrijom trebala boriti za drugu poziciju.

Reprezentacija BiH dosad se s Austrijom sastajala pet puta i samo jednom je izborila remi, dok su četiri meča pripala Austrijancima. No, Šuman se ne obazire na statistiku i uvjeren je da njegova ekipa može ravnopravno da se nosi s ovim protivnikom.

Vezano | Rukometni Zmajevi saznali protivnike u kvalifikacijama za EP 2022. 

– Ne obazirem se na to. Mislim da možemo ravnopravno igrati s njima. Sigurno da će biti teško, ali vjerujem da možemo dobro odigrati i da će biti velika borba između nas za drugo mjesto. Mislim da je Njemačka prvi favorit dok su Estonci autsajderi – kazao je Šuman za Fenu.

Ističe da je planirao okupljanje u junu, koje nažalost neće moći da realizira te će se ekipa prvi put okupiti nekoliko dana prije početka kvalifikacija.

– Kvalifikacije počinju u novembru, pa ćemo se prvi put okupiti krajem oktobra kada je prva EHF sedmica – navodi selektor bh. tima.

U narednom kvalifikacijskom ciklusu Šuman očekuje nekoliko novih reprezentativaca, ali bi okosnicu tima trebali činiti iskusni igrači predvođeni Tezićem i Prceom.

– Budu li na onom nivou na kakvom su bili naravno da će biti u timu. Terzić je potpisao za klub iz Poljske, Prce je već u trenažnom procesu na Kosovu. Možda će biti i par novih imena. Teško je sada išta predvidjeti. Pauza je ogromna za sve, momci nisu igrali od marta. Vidjećemo kako će to izgledati u augustu, septembru – zaključio je Šuman.

Kvalifikacije za EP počinju u novembru 2020., a završavaju u maju 2021. godine. Na EP će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz osam grupa te četiri najbolja trećeplasirana tima. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje