Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šuman najavio skraćenje spiska za Evropsko prvenstvo: Moram vidjeti kako će to izgledati u Poreču

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je okončala prvu fazu priprema za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se od 9. do 26. januara održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Selektor Bilal Šuman izuzetno je zadovoljan odnosom igrača prema obavezama i onim što su uradili tokom priprema. Prema Šumanovim riječima bilo je dosta naporno za igrače, jer su svaki dan četrdesetak minuta radili na fizičkoj spremi, nakon čega je slijedilo sat i i po rukometnog treninga.

“Akcenat je bio na takozvanoj rukometnoj kondiciji. Radili smo svaki dan sa kondicionim trenerom Murisom Đugom, a onda smo se posvećivali rukometu. Sve reprezentativce ću voditi u Poreč, njih 20 koji su radili na Ilidži i Benjamina Burića i Josipa Perića, koji će nam se nakon obaveza u Bundesligi priključiti 2. januara. Putnike za Evropsko prvenstvo odrediću 8. januara pred polazak za Norvešku iz Hrvatske. Moram vidjeti kako će izgledati sve to u Poreču, uz to moramo razmišljati i o tome da se neko može povrijediti, mada se nadam da se to neće desiti i da ću biti na slatkim mukama“, rekao je za Anadolu Agency (AA) selektor bh. rukometaša.

Tokom prve faze priprema bh. reprezentacija odigrala je i dvije kontrolne utakmice protiv Saudijske Arabije i selekcije Premijer lige BiH.

“Šansu su dobili igrači koji su ranije manje igrali. Zadovoljan sam onim što su pokazali u ovoj fazi priprema. Sada se u Poreču okrećemo taktičkim zamislima. Biće puno video analiza protivnika koji nas čekaju u grupi na Evropskom prvenstvu. Odigraćemo dvije utakmice, protiv Katara i Hrvatske, i obaviti pet treninga. Posvetićemo se onome što planiramo raditi protiv Norveške, Portugala i Francuske, jer kada doputujemo u Trondheim nećemo imati previše vremena. Tamo će nam jako važna biti rekuperacija igrača između dvije utakmice i tome ćemo posvetiti mnogo pažnje“, objašnjava Šuman.

Selektor ističe da će mu biti jako teško odrediti 18 putnika za Evropsko prvenstvo, jer su svi reprezentativci zaslužili da idu.

“Izuzetno nam je jaka konkurencija na bekovskim pozicijama. Imamo još dvije utakmice i treninge u Poreču, pa ćemo vidjeti kako to izgleda. Volio bih da mogu svi da idu na EURO, jer su svi zaslužili da budu tu. Međutim, takva su pravila i ne mogu svi putovati, nego njih 18. Moraćemo se odlučiti za 18, ali, naglašavam, svi su zasluženo u ovom timu“, zaključio je Šuman.

BiH će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi “D“ sa Norveškom, Portugalom i Francuskom. U drugi krug će se plasirati po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od šest grupa, pa je jasno da je pred Šumanovim izabranicima jako težak posao. Na otvaranju nadmetanja bh. tim će se 10. januara u 20.30 sati sastati sa domaćinom i vicešampionom svijeta Norveškom. Zatim 12. januara slijedi duel sa Portugalom od 16 sati, a dva dana kasnije sa Francuskom u 18.15. Sve utakmice grupe “D“ igraće se u Trondheimu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje