Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smajlagić: Ne želim igračima stavljati imperativ, mislim da je to kontraefekat

Preuzmite sliku

Danas je u Mejdanu pred dvomeč sa reprezentacijom Kosova održana press konferencija, a mečeve su najavili selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić i kapiten Zmajeva Mirsad Terzić.

“Od nas se stalno očekuje neka najbolja izvedba koju možemo pružiti u ovom datom trenutku. Trebamo napomenuti, vrlo su teške okolnosti pod kojima mi funkcionišemo. Još očekujemo jednog igrača da se pojavi. Iskoristili smo jučer da se okupimo i danas je prvi trening koji smo odradili zajedno. Nalazimo se u jednoj situaciji koja je dosta komplikovana, međutim moramo se adaptirati na tu situaciju. Pošto nema vremena, sve radimo u hodu. Moramo biti svjesni da su svi igrači igrali preko vikenda, iskoristili su tu noć za putovanje, da dođu ovdje, tako da moramo biti svjesni njihovih kapaciteta i mogućnosti. Terzić je došao jutros u dva- tri, a opet za dan se očekuje da bude u top formi. Mislim da nas očekuje dosta teška utakmica protiv ekipe koja igra na domaćem terenu, ekipa koja je dosta kvalitetna, uigrana, agresivna na domaćem terenu i moramo biti svjesni da će to biti jedna borbena, agresivna utakmica i tražit ćemo najbolje što igrači mogu dati u ovom trenutku. Cilj je da svako bude na svom maksimalnom učinku, kvaliteti, da bismo ostvarili pozitivan rezultat”, rekao je selektor Smajlagić.

  • “Ne želim igračima stavljati imperativ, biti ili ne biti utakmice, jer mislim da je to kontraefekat. Nijedan od njih ne dolazi da izgubi. Nadam se da svi igrači koji dolaze dati svoj maksimalni pojedinačni doprinos koji ćemo kasnije ukomponirati u jednu cjelinu koja će donijeti rezultat ili ne. Mi smo došli u situaciju da pravimo selekciju, mi smo u situaciji koja nije tipična za jednu reprezentaciju koja ima kontinuitet, koja ima viziju funkcioniranja. Ne može se desiti da u jednom periodu 10-15 igrača prestane igrati i nakon toga imate vakum, a to se nama desilo. Mi krećemo od nule.  Terzić je danas odradio dva treninga s igračima s kojima nije imao mogućnosti da igra. Stvaranje jedne homogenosti unutar ekipe, za to treba određeno vrijeme. Ušli smo u grupu sa Slovenijom i Crnom Gorom, ekipe koje dugo igraju zajedno i ostvaruju odlične rezultate”, dodao je.

    Prisutnima se potom obratio i Mirsad Terzić, koji je istakao da će ekipa iz utakmice u utakmicu izgledati sve bolje.

    “Specifična situacija, svi smo u svom prvenstvu, državnom, evropskom. Polako se skupljamo, večeras ćemo biti kompletni. Ko je tu i ko radi, ko je došao, mislim da će dati maksimum. Kao što je selektor rekao, nije nam prvenstveno cilj da brojimo bodove, nego da se pogledamo u ogledalo i da radimo na sebi. Iz utakmice u utakmicu nema sumnje da će sve biti bolje i nadam se da ćemo u prvoj sljedećoj utakmici izgledati bolje nego u prethodne dvije.

    U svlačionici je uvijek dobro. Ovi svi uslovi, odnosno situacije koje mi imamo u klubu, nekoga nešto zaboli ili slično i sam sebe stavi u situaciju da otkaže, da ne dođe. To je najlakše uraditi. Nema nijednog igrača u ovoj reprezentaciji koji nema bolove, nema nijednog koji igra rukomet bez bolova generalno.

  • To što su ovdje igrači došli u takvim situacijama i putuju i ostavljaju porodice, doći u Bosnu je malo komplikovano… Ja bih zamolio i medije da skinemo kapu tim ljudima. Nije to mala stvar uvijek doći. Bez obzira što je rezultat nekad ovakav ili onakav, u svlačionici je generalno uvijek dobro. Mi ne dozvoljavamo, ja prvi prvi ne dozvoljavam da se naruši atmosfera u bilo kojem smislu, tako da, u svlačionici je okej, super sve”, zaključio je Terzić, nakon čega se ponovo nadovezao selektor:

    “Ne postoji igrač koji je u idealnoj situaciji. Igrate Ligu šampiona prije 24 sata, putovati iz Portugala i nazad, potrošite 48 sati na putovanja. U međuvremenu je vjerovatno dobio i neki udarac, sustigao je umor i sve. Vraćamo se na to da pravimo selekciju takvih igrača koji su gladni, bez obzira na okolnosti, koji će zaboraviti sve jer ga očekuje okupljanje reprezentacije i utakmice i u tom smjeru idemo, traženju takvih profila igrača. Možemo uvijek navesti živog primjera koji s njima funkcioniše.

    Ne može doći igrač iz Zagreba do Zenice i reći umorio sam se. Ljudi putuju dvije hiljade kilometara pa dođu svježi na trening. Tražimo takve igrače koji su gladni, takve igrače za selekciju, ne postoje idealne okolnosti. Zavisno od rasporeda takmičenja, utakmica, od kvaliteta igre odnosno klubova, što je veća kvaliteta veće su i obaveze. Uzmimo njega (Terzića), uzmimo Panića, Davidovića koji je putovao 48 sati. Nije oka sklopio. Sve zavisi od sposobnosti u datom trenutku, nije u idealnoj situaciji, ali jedna velika žrtva koju je on prihvatio da bi nastupio za reprezentaciju.”

    “Mejdan je uvijek gorio na rukometnim utakmicama. Osjećam se dužnim kad izađem pred te ljude. Da dam korak više, sto i više posto. Zahvalni smo na tome, a ljudi, ja mislim, su tu, nekad je kvaliteta manja nekad veća, rezultat bolji ili slabiji, ali mi smo tu i želimo da igramo za reprezentaciju. Neki dolaze, a neki odluče da ne, to je prirodna selekcija. Patriotizam za tim dresom, kada ta volja bude veća, sve će biti bolje. Igračima koji dođu tu treba dati podršku bez obzira na rezultat”, završio je Mirsad Terzić.

    Bosna i Hercegovina za dva dana (8.3.) igra utakmicu u Prištini, nakon čega slijedi revanš susret u Tuzli (Mejdan), u nedjelju 12. marta s početkom u 17 sati. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje