Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Selektor Marković objavio spisak bh. rukometaša za baraž za SP: Šveđani su favoriti, ali im se nećemo sklanjati

Preuzmite sliku

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine objavio je spisak igrača na koje će računati u dvomeču baraža za Svjetsko prvenstvo 2017. godine protiv Švedske. Iako je svjestan da su Šveđani apsolutni favoriti, Marković, koji je poznato kao nepopravljivi optimista, kaže da im se bh. rukometaši neće sklanjati na terenu.

Marković se odlučio za provjerene snage, jedino novo ime na spisku od 19 igrača je Arman Beširević iz Prijedora, kojeg je pozvao kao trećeg golmana.

Još uvijek nismo definisali kada ćemo se okupiti, ali računam da ćemo početi s treninzima 1. juna u Mostaru. To bi nam onda bilo dovoljno vremena da se, ukoliko budemo kompletni, dobro pripremimo za Švedsku. Pozvao sam najviše bekova jer će nam na toj poziciji trebati veliki izbor“, kaže za Anadolu Agency (AA) Marković.

Bh. selektor odavno analizira rivala i u tom periodu je samo dobio potvrdu da se radi o sjajnoj reprezentaciji, koju će teško biti eliminisati na putu ka Francuskoj.

Švedska je jedna od najboljih reprezentacija u svijetu, po meni među tri najbolje. Kada bih moga birati koga ću trenirati izabrao bih Šveđane. Na svakoj poziciji su sjajno pokriveni, imaju po najmanje tri odlična igrača, imaju sistem rada kojeg se podržavaju od mlađih kategorija. Jasno je da su apsolutni favoriti, ali probaćemo im pripremiti neka iznenađenja. Ne volim davati prognoze, posebno jer ne znam u kvakom ćemo sastavu dočekati te utakmice u junu. Svjesni smo šta nas čeka, ali isto tako nemamo šta izgubiti, možemo samo puno dobiti. Imamo svoj sistem igre koji ćemo tokom priprema doraditi i pokušati iskoristiti njihove slabe tačke, kojih ima. Niko nije idealna, pa ni Šveđani. Sigurno im se nećemo sklanjati, idemo u borbu prsa u prsa, pa šta bude“, jasan je Marković.

Prva utakmica baraža između Švedske i BiH igraće se 12. juna u Vaxjou, a revanš tri dana kasnije u sarajevskoj „Skenderiji“. Bolji iz dvomeča plasiraće se na Svjetsko prvenstvo koje će se od 11. do 29. januara 2017. održati u Francuskoj. Osim BiH iz baraža će na SP još osam evropskih selekcija. Svoje mjesto na završnom turniru sa Starog kontinenta već su osigurali domaćin Francuska, te Njemačka, Španija i Hrvatska.

– Selektorov izbor za baraž –

Marković je odlučio za baraž pozvati ove igrače: golmani: Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija), Mario Blažević (CSM Bucuresti, Rumunija), Arman Beširević (Prijedor); lijeva krila: Alen Ovčina (Vogošća), Hariz Begić (Konjuh); desna krila: Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija), Anes Bečić (Vogošća); lijevi bekovi: Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska), Nikola Prce (Azoty, Poljska), Ivan Milas (Oroshazi, Mađarska); srednji bekovi: Stefan Janković (Borac M:tel), Ivan Karačić (Kadetten, Švajcarska), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Josip Perić (Qatar SC, Katar); desni bekovi: Marko Panić (Chambery, Francuska), Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska); pivoti: Vladimir Vranješ (Pick Szeged, Mađarska) i Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje