Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Selektor bh. rukometaša Čolina: Uprkos problemima u Grčku idemo pokazati karakter

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pod vodstvom novog selektora Tonija Čoline okupila se danas na Ilidži uoči utakmica prvog kruga baraža za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos brojnim problemima sa odzivom igrača i činjenicom da je iznenada postao selektor pred samo okupljanje, nakon ostavke Ivice Obrvana, Čolina je optimista pred duele s Grcima.

Zbog povreda dolazak na okupljanje su otkazali Josip Perić, Mirsad Terzić, Senjamin Burić, Ajdin Falljić. Dejan Malinović će također propustiti prvu utakmicu zbog povrede šake, ali postoji mogućnost da zaigra u revanšu u Tuzli.

Stoga je Čolina naknadano pozvao Amira Muhovića iz Izviđača te Nikolu Jeremića i Damira Kadrića iz Gračanice.

“Fokus nam je na Grčkoj, koja je u dobrom nizu. Imali su tešku grupu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo sa Francuzima i Srbima. To nisu prošli, a onda sada u ovim predkvalifikacijama i prijateljskim utakmicama imaju skor mislim 6:0. To je generacija momaka rođenih u rasponu od tri-četiri godine i na okupu su duže vremena. Većinu čine igrači iz AEK-a i Olympiakosa. Igraju moderan rukomet, uigraniji su sigurno od naše trenutne ekipe i sigurno da neće biti lagan protivnik, pogotovo u prvoj utakmici. Ono što ja želim i čime bi najsretniji bio je da pokažemo karakter u utakmici u Grčkoj i da probamo u Mejdanu osigurati plasman u daljnji nastavak natjecanja“, kazao je Čolina.

Dodao je da bi prednost za BiH mogla biti činjenica da trenutno postavu Grci nikada nisu imali priliku vidjeti na djelu.

“Grčka dosta mijenja stil svog napada u odnosu na protivnika. Ovakvu našu postavu neće imati gdje vidjeti i neće se imati na šta pripremiti. To nam je neka prednost u današnjem rukometu. Mislim da možemo trčati sa Grcima i da sa fanatičnom obranom to može biti naša prednost“, zaključio je novi selektor bh. tima.

Rukometna reprezentacija BiH danas će obaviti dva treninga na Ilidži, a sutra ujutru putuje za Grčku. Prva utakmica igraće se 16. marta u Chalkidi, a revanš tri dana kasnije u Tuzli.

Bolji iz dvomeča u drugom krugu baraža sastaće se s Crnom Gorom u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se u januaru 2023. godine održati u Poljskoj i Švedskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje