Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savladana Slovačka: Rukometna reprezentacija BiH pobjedom u Trnavi izborila baraž

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija BiH odigrala je odličnu utakmicu u Hlohovecu protiv Slovačke i slavila sa 26:24 (13:12), te se plasirala u baraž za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Francuskoj, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

 U šokantnoj završnici i paklenoj atmosferi koju je stvorila domaća publika, bh. tim je pokazao da je u ovom trenutku iskusniji i kvalitetniji rival.

Kada se lomio rezultat u finišu utakmice izabranici Dragan Markovića imali su prava rješenja u napadu, dok su Slovaci brzopleto rješavali svoje akcije što ih je na kraju skupo koštalo.

Izgledalo je kao da će plan domaćina da agresivnom i čvrstom odbranom poremeti igru bh. tima uroditi plodom, pa je nakon pet minuta na semaforu bilo 3:1. No, brzo su se Markovićevi izabranici konsolidovali i golovima Ivana Karačića i Nikole Prce izjednačili (3:3). Nedugo nakon toga i poveli sa 6:5, a zatim i sa dva razlike (7:5).

To je uvuklo nervozu kod Slovaka koji su bili svjesni da im protivnik neće lako dozvoliti da dođu do trijumfa. Ipak, nekoliko grešaka u napadu BiH i domaći su ponovo u egalu u 20. minuti (9:9), a 60 sekundi kasnije i u vodstvu 10:9.

U završnicu prvog poluvremena ušlo se s plus dva za Slovačku, ali je onda uslijedila serija bh. selekcije koju je zaključio Marko Tarabochia za vodstvo 13:12 na poluvremenu.

Reprezentativci BiH su smireno otvorili nastavak utakmice. Brzo su svoje vodstvo povećali na tri gola razlike, a potom pametnom igrom u napadu i uz sjajnog Marija Blaževića na golu prednost održavali sve do desetak minuta prije kraja. Tada se domaćini ponovo vraćaju, ovoga puta malo uz pomoć sudija, ali i bh. rukometaša koji prave neshvatljive greške u napadu. Prišli su Slovaci na minus jedan (19:20) u 50. minuti, pa je bilo jasno da slijedi uzbudljiva završnica u Hlohovecu. Situaciju je dodatno zakomplikovao Patrik Hruscak golom u 53. minuti za 21:21. Ipak, bh. momci nisu gubili glavu. Naprotiv, brzo su vratili prednost od jednog gola, koju su znalački čuvali do kraja, svjesni činjenice da Slovacima trijumf ispod četiri razlike gotovo ništa ne znači.

Kada je Muhamed Zulfić dvije minute prije kraja pogodio s krila za 25:23 postalo je jasno ko će biti pobjednik grupe “1”.

Poslije ovog ogleda u Hlohovecu, bh. selekcija zauzima prvo mjesto sa devet poena, dok su Slovaci ostali na pet. Litvanija s utakmicom manje ima četiri, a Kosovo je zadnje bez boda.

Susreti baraža za SP igraće se u junu naredne godine, a žrijeb parova bi se trebao održati po okončanju Evropskog prvenstva koje će se od 15. do 31. januara igrati u Poljskoj.

Najbolji rukometaši BiH, Stručni štab i delegacija Saveza u kojoj su predsjednik Enid Tahirović i generalni sekretar Smajo Karačić, u kasnim večernjim satima krenuće autobusom za Lukavac.

– Slovačka – Bosna i Hercegovina 24:26 (12:13) –

Sportska dvorana u Hlohovecu.

Gledalaca: 2.000

Sudije: Andre Hansen i Oistein Petterson (Norveška)

Delegat EHF: Christina Kaschutz (Austrija)

Sedmerci: Slovačka 6 (5), BiH 6 (5)

Isključenja: Slovačka 6 minuta, BiH 12 minuta.

SLOVAČKA: Paul, Guzy 1, Hruscak 3, Dudas, Volentics 3, Adamcik, Petro, Krok, Duris 3, T. Urban 2, Pekar, L. Urban 1, Stranovsky 4, Antl 6, Vadkerti, Stochl

Selektor: Martin Liptak

BOSNA I HERCEGOVINA: B. Burić, Ovčina, Perić, Tarabochia 5, S. Burić 5, Bečić, Panić, Savić, Terzić, Karačić 2, Prce 3, Malinović 5, Milas, Zulfić 6, Halilković, Blažević

Selektor: Dragan Marković

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,