Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rukometaši Švedske novi prvaci Evrope

Preuzmite sliku

Reprezentacija Švedske novi je prvak Evrope, nakon što su u finalu rukometnog Eura savladali branioca naslova Španiju sa 27:26.

Tokom prvog poluvremena, prednost je uglavnom bila u rukama Šveđana, koji su sjajnom odbranom uspjeli da zatvore prilaze svom golu, dok su sa druge strane, nalazili pametna rješenja u napadu. Skandinavci su vodili sa 11:9, a zatim stali, što je Španija iskoristila da mini serijom dobije prvo poluvrijeme sa 13:12.

U nastavku, Španija je tri puta uspjela da stekne dva gola prednosti, ali je Švedska stigla do izjednačenja – 19:19, a nedugo zatim i do vodstva. Uslijedio je rovovski rat, borba za svaku loptu, za svaki pedalj terena. Na pet minuta prije kraja, posle sjajnih odbrana Palicke, odnosno golova u režiji Vanea i Lagergrena, Švedska je pobjegla na 26:24. Imala je priliku da stigne do plus tri, nije uspjela u tome, pa je rat nerava nastavljen.

Kazna je stigla brzo. Figuears i Canales su pogodili sa 26:26, a zatim je Španija na 30 sekundi prije kraja imala loptu u rukama. Palicka je lako zaustavio pokušaj Canalesa, pa je Švedska imala priliku da stigne do pobjede i zlatne medalje. Lopta je stigla do Lagergrena koji je iznudio sedmerac, a Ekberg pogodio za konačnih 27:26.

Švede su do pobjede vodili Bergendahl i Ekberg sa po pet golova, dok je Wanne dodao 4. Najefikasniji u timu Španije bili su Figueras i Gomez sa po šest pogodaka.

Za Švedsku je ovo peta titula prvaka Starog kontinenta, dok su Španci ostali na dvije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,