Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rukometaši BiH susretima s Estonijom nastavljaju kvalifikacije za EP

Preuzmite sliku

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine susretima protiv Estonije početkom januara naredne godine nastavalja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

U prvoj utakmici izbaranici selektora Bilala Šumana će 6. junaura gostovati u gradu Polva, dok će četiri dana kasnije Estonce ugostiti u Bugojnu.

U Drugoj kvalifikacionoj grupi rukometaši BiH do sada su odigrali jedan susret protiv Njemačke, od koje su 5. novembra u Dusseldorfu poraženi sa 25:21. Susret s Austrijom je odgođen.

Iako su Estonci poraženi u oba uvodna susreta kvalifikcija, od Njemačke 35:23 i Austrije 31:28, selektor Šuman smatra da se Estonci moraju respektovati.

“Imaju igrača koji igraju u Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, tako da uopšte ne izgledaju loše. U dvije prve utakmice nije im igrao najbolji igrač Mait Patrail, što ne znači da neće i protiv nas. Znali smo imati problema s njima u prošlosti, ali ako budemo kompletni i na našem nivou dvije pobjede ne bi trebale doći u pitanje”, kazao je Šuman.

Po njegovom mišljenju, za plasman na Evropsko prvenstvo bh. timu su potrebne pobjede u oba duela sa Estonijom, kao i jedna pobjeda protiv Austrije.

Okupljanje reprezentacije planirano je za 29. decembra, dok će ekipa 3. januara potovati u Estoniju.

Po dvije najbolje reprezentacije iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane izborit će nastup na EP-u 2022. godine, što je ukupno 20 reprezentacija. Uz četiri koje već imaju direktan plasman, na EP-u će igrati 24 ekipe.

EP u Mađarskoj i Slovačkoj igrat će se od 13. do 30. januara 2022. godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje