Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rukometaši BiH se vratili u Sarajevo: Austrijanci se neće naigrati kao što misle

Preuzmite sliku

Desetkovana povredama i koronavirusom rukometna reprezentacija BiH u četvrtak je odigrala odličnu utakmicu u gostima kod Njemačke, ali na kraju je ipak izgubila rezultatom 21:25 (13:9). No, uprkos porazu bh. rukometaši nadaju se da im dobro izdanje u Duesseldorfu može dati vjetar u leđa za duel sa Austrijom u drugom kolu grupe 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz sve probleme koje su imali i činjenicu da su protiv snažnih Nijemaca morali igrati sa svega 11 igrača u jučerašnjem duelu povrijedio se Ivan Karačić, srednji bek bh. tima koji će danas obaviti magnetnu rezonancu članka nakon čega će se detaljnije znati o težini povrede. No, prema riječima selektora Bilala Šumana sigurno je da ima istegnuće ligamenata i teško je očekivati da će biti spreman za ogled sa Austrijom za dva dana.

  • “Momci su u segmentima odbrane odigrali fantastičnu utakmicu. Bilo je na terenu sedam igrača, igrali smo protiv jedne fizički jako spremne Njemačke. U napadu smo bili veoma disciplinovani, tako da smo taj taktički dio sve što smo pričali, u svim segemntima održali. Počev od odbrane, od Benjamina Burića, pa kasnije u napadu ovo što smo tražili cijelo vrijeme da nam napadi budu što duži, jer smo znali da će nas Njemačka sigurno pretrčati. Nismo smjeli doći u situaciju da trčimo sa njima i mislim da smo to odradili na veoma korektan način. Međutim, nije bilo dovoljno za senzaciju, ali možemo, kada pogledamo segmente igre, i pojedinačno i kako je to izgledalo, bez obzira na poraz biti zadovoljni tim”, kazao je Šuman po povratku u Sarajevo.

    Za utakmicu sa Austrijom, koja bi mogla biti ključna u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. godine, selektor se nada da će imati nešto veći izbor igrača. Prema njegovim riječima sa spiska prijavljenog EHF-u došlo je četiri-pet igrača, koji će biti testirani na COVID-19 nakon čega bi se mogli priključiti ostatku tima. Istakao je da sa spiska od 35 igrača koji je prijavljen za kvalifikacije više od 20 igrača nije moglo doći što zbog izolacije, što zbog zaraženosti koronavirusom, što zbog povreda.

  • “Ovu utakmicu sa Njemačkom moramo zaboraviti, tačnije zaboravićemo je odmah spremanjem za Austriju. Imamo večeras i sutra dva ili tri treninga,. vidjećemo u kakvom su stanju igrači. Okrećemo se Austriji, jer nam ova utakmica u Njemačkoj ništa ne znači. Ova utakmica protiv Austrije je toliko ključna utakmica da je to nekih 60-70 posto Evropsko prvenstvo, da li smo učesnici ili ne. Tako da ćemo vidjeti kako to izgleda, vidjećemo sa momcima u kakvom su sada stanju. Mnog teška je utakmcia bila za njih sedam, koji su iznijeli skoro cijelu utakmicu. Za ove nove sigurno će da bude trening, a i ovaj taktički dio počinjemo od večeras pripremati. Imamo utakmicu Austrija – Estonija, to su najsvježiji podaci o toj reprezentaciji. Idemo gledati, idemo se spremati i naravno u nedjelju nadam se pobjedi”, poručio je Šuman.

  • Nikola Prce, najiskusniji bh. rukometaš odigrao je fenomenalnu utakmicu protiv Njemačke u kojoj je postigao osam golova, od čega šest u prvom poluvremenu, koje je BiH riješila u svoju korist rezultatom 13:9.

    “Sigurno je da moramo biti zadovoljni. Odigrali smo nestvarno prvo poluvrijeme, stvarno išlo nas je što god smo zamisli. Dug napad, do pasivnog, jer vidjeli ste sami da nas je bilo 11 to prvo poluvrijeme, još je bio i Karačić, pa je to izgledalo još dosta dobro, imali smo jednu zamjenu. Drugo poluvrijeme i sami smo znali da ćemo pasti sigurno i ono što smo zacrtali dug napada bez grešaka, mislim da smo to ostvarili. Možda su bile dvije-tri tehničke greške i to nas je držalo u utakmici”, smatra Prce.

    Sjajni lijevi bek se okreće Austriji i oporavku za tu jako važnu utakmicu, koja bi mogla značiti pola puta ka Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

  • “Treba nam malo vremena da se odmorimo, jer ova nas je utakmica, mislim rastavila na faktore. Imamo i Ivu koji se povrijedio i, nažalost, sigurno neće biti u ekipi. Ali, mislim da bi par igrača moglo doći novih na spisak. Evo, čekamo dan-dva, još i mi nismo sigurni, ovi kojima je završila karantena ili tako nešto. Tako da kada budemo znali ko može doći sigurno imamo čemu da se nadamo. Gledali smo Austrijance, mislim da i njima nedostaje četiri-pet igrača, mislim da možemo s njima igrati. Ali, opet kažem oni su sigurno favoriti, jer sa ovom ekipom jako je teško da u tri dana odigramo dvije dobre utakmice. Iako mi idemo na pobjedu sigurno. Oni možda jesu favoriti na papiru, ali neće se baš naigrati u Bugojnu kao što misle”, optimista je Prce.

    Bh. rukometaši će 8. novembra u Bugojnu ugostiti Austriju u susretu drugog kola grupe 2 kvalifikacija za EURO 2022. Austrija je u prvom kolu na domaćem parketu savladala Estoniju rezultatom 31:28. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje