Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik RS BiH: Upitan odlazak rukometaša na Evropsko prvenstvo

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija BiH plasirala se na Evropsko prvenstvo sljedeće godine, međutim u rukometnom savezu nema jedinstvenog stava – hoće li rukometaši putovati u Norvešku.

Novoformirani savez ne želi prihvatiti dugovanja takozvanog “starog saveza”. Čelnici prozivaju i Poreznu upravu jer im ne želi dodijeliti novi identifikacioni porezni broj, a uprava odgovara rješenjem općinskog suda u Sarajevu.

Za nešto manje od tri mjeseca Rukometna reprezentacija BiH trebala bi otputovati na Evropsko prvenstvo u Norvešku. Stručna javnost i selektor Bilal Šuman tvrde da nema nikakvih prepreka za odlazak, međutim predsjednik Saveza misli drugačije.

“Apsolutno da je ugroženo, kako ćemo ići na prvenstvo ako nemamo ID broja – poreskog broja. Trebamo pripremiti igrače, otići pripreme obaviti, to su troškovi stotine hiljada maraka”, kazao je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza BiH.

  • Ključni problem je što novoformirani registrovani rukometni savez iz 2017. godine ne želi prihvatiti dugovanja kako ga nazivaju “starog” saveza i traže novi broj kod Porezne uprave Federacije. Predsjednik poručuje:

    “Pa to šta je prije bilo, to mene apsolutno ne zanima”.

    Novog predsjednika ne zanimaju nagomilana milionska dugovanja prema poreznoj upravi, dobavljačima, selektorima, igračima, uposlenicima Saveza za koje niko ne zna konačan broj. Licitira se ciframa od 2 do 5 miliona maraka. Direktor Porezne uprave odbacuje optužbe čelnika Saveza, pozivajući se na Rješenje općinskog Suda u Sarajevu koje je odbilo zahtjev da se Rukometnom savezu BiH dodijeli novi ID broj.

    “Po nama oni mogu poslovati pod starim ID brojem, oni to ne žele. Iz razloga što se pod ovim starim ID brojem nalazi više od milion i šesto poreznih obaveza, tu su obaveze i prema dobavljačima. Dobavljači isto prema nama imaju zahtjeve tužbama. I sad se tu postavlja pitanje ko će dati broj subjektu. Zamislite da vama neko promjeni ime i vi ste druga osoba”, kazao je Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.

    Član upravnog odbora i bivši selektor Vojislav Rađa smatra da Tužilaštvo BiH mora utvrditi odgovornost ko je dozvolio da Savez radi pod sumnjivim okolnostima i stvara dugovanja. Na pitanje da li novoformirani saveza može da dugoročno radi sa dugovanjima koja su nastala prethodnih godina, odgovara:

    “Ja mislim da može, kao onaj bolesnik na samrti na postelji kad mu daju kiseonik pa diše malo po malo. To je samo pitanje trenutka kada će se sve raspasti kao balon od sapunice”.

    Sapunica u režiji Rukometnog saveza još uvijek nije završena. Posla za propuste u Ćemaluši 6 ima i za Tužilaštvo i Finansijsku policiju. Ni stanje u savezu nije sjajno, neki članovi Upravnog odbora i predsjednik kritikuju selektora Bilala Šumana da je prekoračio svoje nadležnosti, dok Šuman odgovara da se treba govoriti o igračima koji su izborili plasman na Euro. Svi se samo nadaju da će rukometni zmajevi zaigrati u januaru u Norveškoj i da nas u tome neće spriječiti neki novi printer. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje