Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Polufinale Kupa BiH i najbolja igračica lige najveći dometi Jedinstva

Preuzmite sliku

Popularno

S obzirom na probleme koji su ekipu pratili od početka, sada već minule sezone, ostanak u Premijer ligi BiH ekipe rukometašica tuzlanskog Jedinstva može se smatrati uspjehom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ovog kluba.

Tri puta je mijenjan trener ekipe, prvobitna selekcija igračica bila je dosta loša, povrede su se redale kao na „beskonačnoj traci“, a na sve treba dodati i hronični nedostatak finansijskih sredstava.

– U drugom dijelu sezone odigrali smo 11 prvenstvenih i četiri kup utakmice, u kojima smo ostvarili pet pobjeda i 10 poraza. Ono čime se u mršavoj bilanci možemo pohvaliti jeste plasman u polufinale Kupa BiH i titula najbolje igračice prvenstva naše Admire Zvekić – rekao je predsjednik UO, Milenko Tadić.

Dodao je da je oslabljena ekipa u nekoliko susreta poražena s golom razlike, te da se objektivno moglo skupiti od 9 do 12 bodova više. S nekim igračicama raskinut je ugovor prije kraja prvenstva (Savić, Trbojević i Miličević), jer, kako je rečeno, nisu ispunile očekivanja struke i uprave.

Predsjednik klupske skupštine Zvjezdan Karadžin rekao je da je ekipa u prvenstvo ušla s reduciranim sastavom, bez tri kvalitetne, a teško ozlijeđene igračice (Šumelj, Mijailović, Osmanović), tako da je za roster nedostajalo iskusnih rukometašica.

– Neke naše mlade igračice trebale su igrati za federalnog prvoligaša Živinice i kaliti se, kao i u ligi sjeveroistočne Bosne, koja nikad nije organizovana. Ali, zbog povreda iskusnijih igračica, morale su silom prilika igrati u prvenstvu – rekao je Karadžin.

Govoreći o problemima finansiranja, kazao je kako je iscrpljen moljakanjem i traženjem finansijskih sredstava za klub, te da su Jedinstvu ove sezone u nekoliko navrata pomogli RSD Sloboda i Grad Tuzla, ali da je sve to nedovoljno.

– Tri puta smo bili najuspješnija sportska ekipa u Tuzli i TK i ako zbog toga nismo zaslužili stabilno finansiranje, ne znam ko jeste – istakao je predsjednik Skupštine.

Trener Danijel Sabljić podsjetio je da je „kormilo“ ekipe preuzeo 9. januara ove godine, da je uložio veliki napor da Jedinstvo osposobi za drugi dio sezone. Ponekad mu je na treningu nedostajala skoro cijela ekipa igračica.

– Bitno je da smo ostali u ligi. Ekipa je trenutno spoj mladosti i iskustva, a ovisno o angažmanu uprave, zavisi kad ćemo krenuti s pripremama. Moram istaći da nam je UO osigurao uslove za rad po čemu smo sigurno među tri ekipe prvenstva. Ostvareni rezultat nije zadovoljavajući, a o razlozima je dosta rečeno – naglasio je Sabljić.

Svim igračicama dat je odmor od mjesec dana. Predsjednik Tadić je rekao da se još ne zna početak priprema ekipe za narednu sezonu. Razgovarano je sa svima o klupskim planovima, one su navele svoje.

– Nekolicini smo rekli da ih želimo zadržati, u pregovorima smo i s nekim novim igračicama. Međutim, nikome ništa nismo obećali, jer ne znamo kako ćemo se finansirati. Očekujem, ipak, da ćemo do 20. juna sve znati, pa i kada ćemo i s kakvim snagama početi pripreme za narednu prvenstvenu sezonu – zaključio je Tadić.

Mada je objavljeno da je Admira Zvekić okončala karijeru u Tuzli, u Jedinstvu kažu s njom nije bilo govora o odlasku, nego da će, ukoliko ne pronađe angažman u inozemstvu, ponuditi uvjete za nastavak karijere u Jedinstvu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,