Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otac Mujo Mičijević: Ćamila nije ničija, samo svoja!

Preuzmite sliku

Popularno

Nakon svake utakmice javi se, pita jesmo li gledali i kako je izgledalo, govori Mujo Mičijević o uspjehu hrvatskih rukometašica na Euru u Danskoj. Nisu mu jasne kritike o izboru reprezentacije njegove kćeri

Ćana bez mana najbolji je strijelac Hrvatske na Evropskom rukometnom prvenstvu i vođa ekipe koja je, protivno svim očekivanjima, došla do bronze.

Ćamila Mičijević (24) uvijek je vedra i nasmijana. Oduševila je javnost vođenjem emisije za kanale HRS-a iz fotelje.

Rodila se u Heidenheimu u Njemačkoj, gdje je porodica živjela u izbjeglištvu pa se, dok je Ćamila još bila mala, preselila u Mostar. Tamo je počela igrati rukomet u klubovima Lokomotivi i Katarini.

– Kad god imam slobodan dan, uvijek odem u Mostar. Ja sam Mostarka – rekla je Ćamila.

Rukometno je stasala u riječkom Zametu. Na Kvarner se preselila u drugom razredu srednje škole i ostala tamo pet godina, dok nije prerasla hrvatsku ligu pa 2016. preselila u mađarski Dunaujvaros. Ostala je tamo do ove godine, kad je prešla u francuski Metz.

  • Ona nije ničija, nego svoja

    Ime joj na arapskom (kamil) znači savršen, pristojan potpun i najmlađa je od triju kćeri oca Muje i majke Jasminke. Ime savršeno odgovara njenom karakteru.

    – Javi se ona nakon večer i nakon utakmica pita jesmo li gledali i kako je izgledalo – ispričao je za Hercegovina.info tata Mujo.

    – Svi smo mislili da će se vratiti kući 8. decembra, ali prvo cure prođu jednu skupinu pa drugu i ostaše puno duže. Ovo je generacija 1994. godišta koja je bila zajedno na kadetskom prvenstvu u Crnoj Gori. U to vrijeme nitko ih nije shvatio ozbiljno, a sad su pokazale koliko mogu – dodao je.

    Osvrnuo se i na komentare izbora reprezentacije.

    – Ćamila nije ničija, već samo svoja. Ona je sve sama izborila. Ima tu nekih sad pitanja zašto Hrvatska, a ne recimo reprezentacija Bosne i Hercegovine. Pa najprije treba znati da BiH nema žensku rukometnu reprezentaciju da bi se nešto pisalo i komentarisalo. A i da nije tako, ona treba igrati tamo gdje izabere i gdje se najbolje osjeća – rekao je Ćamilin otac.

    Bilo je ranije i teških razdoblja u karijeri djevojke visoke 194 centimetra.

    – Jedno vrijeme čak sam joj i ja govorio da se ostavi igranja, ali ona je sama zapela i sve se isplatilo. Redovno pratim njene utakmice i idem na njih. Bio sam i u Mađarskoj dok je igrala, jedino još nisam u Francusku, gdje igra za Metz – rekao je otac Mujo i zaključio:

    – Bili smo uz nju i kad je bila najlošija, ali i sad, kad je najbolja. Pa pogledajte statistiku s Europskog prvenstva (35 golova, najviše iz igre; 24 asistencije; 13 blokada; udarac od 112 km/h, op.a.).

    Nastavit će tako i dalje ako Bog da i ne bude iznenadnih povreda, uvjerava Mujo Mičijević.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje