Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Norveška na otvaranju Evropskog prvenstva savladala BiH

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na otvaranju Evropskog prvenstva od Norveške rezultatom 32:26.

Svoj prvi meč na ovom šampionatu BiH je počela sa odbranom 5-1, gdje je iznenađenje za Norvežane bio Igor Mandić kao prednji igrač.

Na terenu su osim Mandića zaigrali Benjamin Burić, Alen Ovčina, Mirsad Terzić, Vladimir Vranješ, Marko Panić, Ibrahim Haseljić, dok su u napadu na početku ulazili Ivan Karačić i Nikola Prce. Upravo je ovaj posljednji bio naš ključni igrač na startu meča, a sve do 15. minute bio je jedini strijelac za naš tim. Povela je BiH sa 2:0, onda smo imali i 3:2, da bi Norveška mini-serijom od 3:0 došla do prvog vodstva na utakmici u 11. minuti, kada je pogodio Joendal. Samo dvije minute kasnije Norvežan su imali i tri gola prednosti (7:4), a potom i 8:5. U tim trenucima budi se Malinović sa dva gola, Perić dodaje jedan, a Prce svojim šestim golom na meču donosi izjednačenje na 9:9. Minuta je bila 19, a Benjamin Burić je do toga trenutka uspio da sakupi pet odbrana.

Ipak, Norveška pravi novu mini-seriju od 3:0, kojom odlazi na 12:9, a u 24. minuti smo imali pet tehničkih grešaka naspram jedne Norveške. Senjamin Burić i Dejan Malinović su nas svojim golovima održavali u životu, a početkom 27. minute rezultat je glasio 13:11. Do kraja poluvremena dopustili smo sebi još dvije greške, koje su Norvežani kaznili i uspjeli da na odmor odu sa pet golova razlike (17:12). Nismo iskoristili ni odlično raspoloženog Burića, koji je sakupio dvije odbrane više od oba norveška golmana zajedno.

  • Kako je završila prvo, tako je Norveška počela i drugo poluvrijeme. Počeli su Norvežani serijom od 2:0 i poveli sa 19:12. Prvi gol u nastavku za naš tim postigao je Senjamin Burić, koji je u 36. minuti pogodio za 19:13. Nastavljena je igra gol za gol, Tangen je bio novi igrač, koji je pored Sagosena, rešetao našu mrežu, a Norveška je u 18. minuti vodila sa 21:15. U 42. minuti već je bilo osam razlike za Norvežane, a Sagosen je pogodio za 23:15. Osam razlike je bilo i u 48. minuti, kada je Johanessen pogodio za 26:18. Podatak da smo dali samo šest golova u nastavku meča do 48. minute bio je dovoljan da se zna da je ovaj meč riješen.

    Bilo je jasno da do kraja susreta neće doći do većih promjena rezultata, a Norvežani su bez nekih velikih problema sačuvali visoku prednost. Na kraju su Norvežani slavili sigurnu i ubjedljivu pobjedu rezultatom 32:26

    Naredni susret Zmajevi igraju u nedjelju protiv Portugala, a susret je na rasporedu od 16 sati.

    Norveška: Saeveraas, Bergerud, Nikolaisen, Sagosen 12, Overjordet, Overby 5, Joendal 2, Bjornsen 1, Gullerud 2, Johannessen 3, O'Sullivan 1, Tangen 2, Reinkind, Gulliksen 1, Blonz 1, Rod 2

    BiH: Grahovac, Burić B., Ovčina 1, Perić 3, Burić S. 2, Panić 4, Mandić, Haseljić 3, Terzić, Karačić, Prce 7, Vranješ 3, Malinović 3, Hamidović, Predragović, Vegar. (Sport1.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,