Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ništa novo u BiH: Državna zastava u Mejdanu okrenuta naopako (FOTO)

Preuzmite sliku

Od izletišta do sportskih terena, od gradskih trgova i znamenitosti, tokom kulturnih, privrednih i sportskih manifestacija, čak i ispred državnih ustanova… svuda, baš svuda, zastave BiH stoje naopako…

Ukoliko niste znali, isticanje državne zastave naopako u nekim zemljama smatra uvredljivim te je takav čin kažnjiv zakonom, a predstavlja i međunarodni znak za nevolju i poziv u pomoć.

Prema američkom zakonu, zastava okačena naopako je zvanični signal za nevolju i ne smije se ni u kom drugom slučaju tako isticati. Zastava se okreće naopako isključivo u ekstremnoj opasnosti po život i imovinu.

  • zastava-naopako234
  • Nažalost, primjeri nemara i propusta se često mogu vidjeti na brojnim značajnim mjestima ili dešavanjima u našoj zemlji, a nemali broj naopako okrenutih zastava može se primjetiti i ispred zgrada institucija širom BiH.

    Upravo ovakav propust organizatora zapažen je prilikom odigravanja rukometne utakmice na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine u kojoj je Bosna i Hercegovina u fantastičnoj atmosferi pred oko 5.000 gledalaca u tuzlanskom Mejdanu savladala Slovačku rezutlatom 29:25 (14:14)

  • zastava-bih-klinci
  • Najmlađi ipak znaju najbolje

    Naopako okrenute državne zastave nisu imale velikog uticaja na odličnu atmosferu na tribinama, na borbenost rukometnih Zmajeva i na konačan ishod utakmice ali kao društveno-odgovoran medij osjećamo potrebu da ukažemo na nemar organizatora koji izuzmemo li navedeni propust učinio velike napore da utakmica protekne u odličnom ambijentu i bez najmanjeg incidenta.

    Ukoliko je volimo i pjevamo joj pjesme pokažimo i poštovanje prema državi i njenoj zastavi:

  • drzavna-zastava-pravilno-postavljanje
  • pravilno-zastava
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,