Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mrkonja: BiH protiv Rumunije je blagi favorit

Preuzmite sliku

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u pretkvalfikacijama za Svjetsko prvenstvo 2021.  sredinom aprila ove godine igrat će protiv selekcije Rumunije, određeno je žrijebom koji je u četvrtak obavljen u sjedištu Evropske rukometne federacje – EHF.

Rumunija je bila rukometna velesila punuh 30 godina, od 1960. do 1990. godine. U tom periodu Rumuni su četiri puta  bili svjetski prvaci, zadnji put 1974., dok su na olimpijskim igrama osvojili četiri medalje, tri bronze i jedno srebro. Stariji ljubitelji rukometa vjerovatno se još sjećaju njihovog tadašnjeg najboljeg rukometaša svijeta Vasilea Stinge.

U prvoj fazi pretkvalifiklacija za SP 2021. Rumuni su u Trećoj grupi osvojili prvo mjesto u konkurenciji reprezentacija Kosova, Gruzije i Italije.

Proslavljeni rukometaš BiH i bivše SFRJ, nekadašnji selektor reprezentacije BiH Jasmin Mrkonja u izjavi za Fenu smatra da je bh. tim u žrijebanju mogao dobiti i lakšeg protivnika.

– Rumuni nisu više kao nekada, ali njihov klupski rukomet dosta bolje kotira od našeg, iako imaju dosta stranaca. Mogli smo izvući i boljeg, odnosno lakšeg protivnika. Paradoks je da smo sada mi u ovoj situaciju favoriti u odnosu na Rumune, iako su oni bili rukometna velesila. Mi smo bili učesnci zadnjeg Evropskog prvenstva, prije toga Svjetskog, tu je gro igrača koji su nastupili na oba velika takmičenja. Nismo više neiskusni, imamo to potrebno iskustvo na međunarodnoj sceni. To će biti interesantne utakmice, mislim da je BiH blagi favorit – kazao je Mrkonja za Fenu.

Desni bek nekadašnje reprezentacije SFRJ, s kojom 1986. godine osvojio naslov svjetskog prvaka, prisjetio se i tadašnjih susreta protiv Rumuna, kao i nezaborvanih duela u dresu tadašnjeg višestrukog  evropskog prvaka šabačke Melatoplastike protiv rumunske ekipe Steaua iz Bukurešta u Kupu prvaka, koji su često odlučivali o titulama.

– To su uvijek bile neizvjesne utakmice do zadnje sekunde, tvrde, jake i obično smo protiv  Rumuna imali jedan dodatni motiv, jer smo znali da oni igraju jako oštar rukomet, tako da smo se mi prilagođavali toj njihovoj igri – kazao je Mrkonja za Fenu.

Utakmice pretkvalifikacija igrat će se 15. ili 16. aprila, a revanši tri dana kasnije. Ukoliko izabranici selektora Bilala Šumana eliminiraju Rumune plasirat će se u glavni dio kvalifikacija, koje će igrati početkom juna ove godine.

Izvlačenje parova glavnog dijela kvalifikacija zakazano je za 9. mart, a Svjetsko prvenstvo igra se u Egiptu naredne godine od 14. do 31. januara.

Parovi pretvalifikacija (15/16. april): 

Rumunija – Bosna i Hercegovina
Turska – Rusija
Poljska – Litvanija
Izrael – Latvija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje