Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kvalifikacije za rukometno SP 2017: Bh. tim na teškom ispitu u Kaunasu

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija BiH danas u Kaunasu nastavlja svoj put ka Svjetskom prvenstvu koje će se 2017. godine održati u Francuskoj. Nakon trijumfa (29:25) u tuzlanskom “Mejdanu” protiv Slovačke u prvom kolu grupe 1 izabranike Dragana Markovića sada očekuje još teži ispit u Kaunusu. Domaća Litvanija se u dosadašnja četiri susreta pokazala kao veoma nezgodan rival za bh. tim, javlja Anadolu Agency (AA).

Skor je izjednačen 2:2, s tim da je svaka od reprezentacija slavila na svom terenu. Za uspješan nastavak puta ka Francuskoj bh. rukometašima je potrebna prva gostujuća pobjeda nad Litvancima. Uz to imaju puno motiva da im se revanširaju za posljednji poraz u maju ove godine. Slavila je Litvanija sa 19:15, a kasnije se ispostavilo da je BiH upravo taj poraz koštao plasmana na EURO 2016 koji će se održati u Poljskoj.

“Svjesni smo da nas čeka jako teška utakmica u Kaunasu. Dva puta smo gubili kod njih, sada je vrijeme da opravdamo naš kvalitet. Moramo ih ozbiljno shvatiti ako želimo pobjedu. Dobro smo otvorili kvalifikacije i sada bi trebali tako nastaviti. Imako veliki motiv. Želimo se revanširati Litvaniji za posljednji poraz koji nas je na kraju koštao Evropskog prvenstva. Učinićemo sve da to i uradimo”, rekao je Dejan Malinović, desni bek bh. selekcije.

Selektor Dragan Marković u Kaunas je poveo 17 igrača. U BiH je ostao sa Goran Daničić, dok će poslije dva treninga odlučiti kojih će 16 rukometaša “skinuti” za današnji ogled.

“Poraz od Litvanije u prošlim kvalifikacijama teško je zaboraviti. Desio se nakon što nas je napustio tadašnji kapiten reprezentacije, što je ostavilo traga na ostalim igračima. Nikada, do tada, nismo odigrali utakmicu u kojoj smo postigli samo 15 golova, nadam se da tako nešto nećemo nikada ponoviti. Sam Nikola Prce sposoban je nekada postići 15 golova, a kamo li naš cijeli tim. Biće teško u to ne sumnjam, jer su oni dobro organizovana reprezentacija. Međutim, imamo ogroman motiv da im se revanširamo i da nastavimo put ka baražu za Svjetsko prvenstvo. Protiv Slovačke smo opravdali ulogu favorita grupe, očekuje, da to isto uradimo u Kaunasu“, optimista je selektor Marković.

Utakmica drugog kola grupe 1 kvalifikacija za Svjetsko prenstvo 2017. između Litvanije i BiH počinje u 17 sati.

U drugom ogledu grupe jučer je Slovačka savladala Kosovo rezultatom 38:20.

Utakmice preostala četiri kola kvalifikacija za SP igraće se u januaru naredne godine. Samo pobjednici šest grupa plasiraće se u baraž koji je na programu u junu 2016. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,