Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kvalifikacije za EURO 2018 u rukometu: Španija prejaka za BiH, ostaje šansa u Beču (FOTO)

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija BiH poražena je od Španije rezultatom 19:25 (11:14) u susretu petog kola grupe “3“ kvalifikacija za EURO 2018. koji će se održati u Hrvatskoj od 12. do 28. januara sljedeće godine. Uprkos porazu, bh. rukometaši i dalje imaju šansu da se trijumfom u posljednjem kolu u gostima kod Austrije plasira na EP.

Otvaranje utakmice proteklo je u “ispitivanju“ snaga, pa je rezultat bio u egalu do 15. minute, kada Španci prvi put prave ozbiljniju razliku i odlaze na plus tri (8:5). No, potom na scenu stupa sjajni Benjamin Burić, koji sa nekoliko nevjerovatnih odbrana vraća bh. tim u igru. Seriju BiH od 3:0 debitantskim golom u državnom timu zaključuje Srđan Predragović, pa je u 23. minuti 8:8. Nije trebalo dugo čekati na odgovor vicešampiona Evrope, koji u završnici prvog dijela čvrstom odbranom i dobrom realizacijom u napadu dolaze do vodstva 13:9 u 28. minuti. Na odmor se odlazi sa tri gola razlike za Špance (14:11).

U nastavku favorizovani gosti održavali su prednost od dva do četiri gola. BiH je u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetila, ali u nastojanju da napravi preokret, prepreka je bio sjajni golman Perez de Vargas. Na kraju trijumf Španaca rezultatom 19:25, a za Bilala Šumana i njegove izabranike spoznaja da se mogu nositi sa najjačim reprezentacijama svijeta.

U poraženom sastavu BiH odlični su bili golmani, Burić sa deset do povrede i nakon toga Nebojša Grahovac sa 11 odbrana. Najefikasniji bili su Mirsad Terzić s pet i Marko Panić sa četiri gola. Španiju su do pobjede vodili Vargas sa 11 odbrana, te Angel Fernandez sa pet i Alex Dujshebaev sa četiri pogotka.

U drugom susretu petog kola grupe “3“ Austrija je u gostima savladala Finsku rezultatom 39:36. Tako će odluka o drugom putniku na EURO 2018 iz grupe “3“ biti donesena 17. juna u Beču u duelu domaće selekcije i bh. tima. Reprezentaciju BiH samo pobjeda vodi u Hrvatsku, dok Austriji odgovara i neriješen ishod.

Španija je i dalje lider grupe, ali sada sa deset bodova, slijede Austrija i BiH sa po četiri, dok Finska ima dva.

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam kvalifikacionih grupa, te najbolja trećeplasirana. Direktna plasman na završni turnir ostvarila je samo domaćin Hrvatska. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,