Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedinstvo odustalo od nastupa u Evropi: Gradske vlasti obećale pomoć, predstavnici Vlade TK nisu htjeli ni razgovarati

Preuzmite sliku

Rukometašice tuzlanskog Jedinstva neće ove sezone nastupati u evropskim takmičenjima, odlučila je uprava kluba.

Osvajanjem titule viceprvakinja BiH popularne Labudice stekle su pravo nastupa u Challenge kupu, ali su odustale zbog pomanjkanja finansijskih sredstava.

“Obećanje o finansijskoj pomoći dobili smo od gradskih vlasti, dok nas predstavnici Vlade TK i resornog ministarstva nisu htjeli primiti ni na razgovor o podršci našem nastupu u Evropi. U takvoj situaciji odlučili smo otkazati nastup u Challenge kupu. Kada bismo znali da ćemo za protivnika izvući neku ekipu iz susjedstva i igrali bismo, ali šta ako za rivala dobijemo predstavnika Azerbejdžana, Islanda ili neke treće daleke zemlje? U tom slučaju troškovi putovanja opteretili bi enormno naš budžet za narednu sezonu – izjavio je za Fenu Alija Hasić, bivši predsjednik Skupštine Jedinstva.

Tuzlanke su za narednu sezonu planirale budžet od oko 105.000 maraka i u njemu nije navedena stavka vezana za evropske nastupe, nego isključivo za domaća takmičenja.

Za razliku od nogometa, nama plasman u Evropu ne donosi ništa, a predstavlja veliki trošak. S obzirom na to da nismo naišli na razumijevanje kantonalnih vlasti, koje imaju selektivan pristup podršci pojedinim klubovima, nismo imali drugog izlaza nego da otkažemo sudjelovanje u Challenge kupu. Žao nam je zbog igračica koje su zalaganjem, odricanjem i entuzijazmom zaslužile da igraju u Evropi” – zaključio je Hasić.

U petak je održana i redovna sjednica Skupštine OŽRK Jedinstvo iz Tuzle na kojoj je odlučeno da ugledni tuzlanski biznismen Nermin Čolić Bony bude novi je predsjednik Upravnog odbora kluba.

Čolić je i do sada bio veliki donator rukometnih viceprvakinja BiH, koje su za iduću sezonu kao jedan od ciljeva naznačile borbu za titulu prvakinja BiH.

U Upravni odbor Jedinstva izabrani su još Ahmed Srabović, Ljiljana Halilović, Jasenko Šehanović i Mirza Atić.

Za novog predsjednika Skupštine kluba izabran je Zvjezdan Karadžin. Na toj dužnosti naslijedio je Aliju Hasića koji se povukao iz zdravstvenih razloga.

Na sjednici Skupštine usvojeni su izvještaji o radu i poslovanju kluba u minuloj sezoni, kao i finansijski i plan rada za narednu sezonu.

Jedinstvo je nedavno angažovalo sestre bliznakinje iz Ljubuškog, Martinu i Mateu Šumelj, a najavljena su još četiri pojačanja za narednu sezonu, rečeno je na sjednici Skupštine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,