Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska demonstracija moći: Norvežane uništili njihovim oružjem

Preuzmite sliku

Francuska rukometna reprezentacija uništila je Norvešku u drugom poluvremenu i obranila naslov svjetskog prvaka.

Rukometaši Francuske obranili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu Svjetskog prvenstva u Parizu svladali Norvešku sa 33-26 (18-17). Francuzima je ovo šesti naslov svjetskih prvaka u rukometu, a četvrti na posljednjih pet SP-a. Bili su najbolji 1995., 2001., 2009., 2011., 2015. i 2017. Za Norvežane je ovo prva srebrna medalja u historiji.

Norveška je bolje otvorila finale, brzom igrom u napadu i zahvaljujući odličnom Bergerudu na golu držala je prednost većim dijelom prvoga poluvremena, u nekoliko je navrata imala i tri pogotka prednosti, a ključni potez u završnici prvog poluvremena povukao je francuski selektor Dinartkoji je na gol umjesto neraspoloženog Omeyera postavio Gerarda. Drugi francuski vratar je s nekoliko obranjenih “zicera” omogućio suigračima lagane golove iz kontranapada kojima su već do poluvremena stigli do prednosti od 18-17.

Francuska je prvo poluvrijeme zaključila serijom 5-1, a istom takvom serijom je otvorila i nastavak pa je već u 37. minuti imala vodstvo od 23-18. To je praktički “slomilo” Norvešku koja do kraja utakmice više nije uspjela prići bliže od tri razlike.

Nikola Karabatić je sa šest golova predvodio Francusku, po pet su dodali Kentin Mahe, Michael Guigou i Valentin Porte. Kod Norveške je Kent Robin Tonnesen zabio pet golova, a po četiri Bjarte Myrhol, Kristian Bjornsen i Espe Lie Hansen.

Brpnzanu medalju osvojila je Slovenija koja je u utakmici za treće mjesto u subotu svladala Hrvatsku sa 31-30.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje