Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Marković: U baražu za SP ne bih volio protivnika iz regiona jer bi se tada pričalo o politici

Preuzmite sliku

Žrijeb parova baraža za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine održaće se sutra u 13.30 sati u Krakowu, gdje se igra završnica EURO 2016 za rukometaše. Uoči žrijeba Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH poručuje da se on i njegovi izabranici ne boje niti jednog potencijalnog rivala. Ističe da je jedino važno da svi ključni igrači poput Nikole Prcea, Mirsada Terzića, Ivana Karačića, Vladimira Vranješa…, budu zdravi, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedine selekcije koje bi volio izbjeći u baražu su one koje dolaze sa prostora bivše Jugoslavije, a to su Makedonija, Slovenija i eventualno Hrvatska, koja bi mogla biti u baražu ukoliko sutra izgubi od Norveške u borbi za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.

„Nemam nikakvih posebnih želja u baražu. Znam da možemo igrati sa svima. Jedino ne bih volio da dobijemo neku od reprezentacija iz našeg regiona, jer bi se tada više pričalo o politici nego o sportu, a to me strašno nervira. Sit sam takvih priča koje se stalno potenciraju u našoj zemlji. Od ostalih bilo koga da dobijemo s njima ćemo se nositi. Samo je važno da budemo zdravi, jer kad ostanemo bez nekoga od važnih igrača to nas mnogo poremeti. Dakle, samo da budemo zdravi i kompletni nikoga se ne bojimo“, tvrdi Marković.

U iščekivanju protivnika u baražu Marković s velikom pažnjom prati dešavanja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Posebno zbog činjenice da „njegova“ Njemačka igra sjajno i da je stigla do finala.

„Sigurno je da navijam za Nijemce, tu nema nikakve sumnje. Španija me prijatno iznenadila u sinoćnjem polufinalu protiv Hrvatske. Sjajno su se prilagodili hrvatskoj igri i onda utakmicu odveli u pravcu koji njima odgovara. Kod Hrvata se vidjelo da se se emocionalno i fizički ispraznili protiv Poljaka. Nedostajalo im je snage da dobiju utakmicu, jer su kvalitetom bolji od Španaca“, smatra Marković i nastavlja:

„U drugom polufinalu Norveška nije iskoristila priliku da riješi pitanje pobjednika nakon 60 minuta. U produžecima se vidjelo da su Nijemci fizički superiorniji od njih i to su znali pretvoriti u trijumf. Uspjeh Njemačke je dokaz da se radi o zemlji koja ima ogroman izbor igrača. Ostali su bez nekoliko važnih rukometaša pred početak turnira, zatim im se u Poljskoj povrijedio najbolji pojedinac Steffen Weinhold, ali su i to uspjeli kompenzovati. Mladi Kai Hafner ga je sjajno zamijenio u napadu. Ovo je odlična stvar za svjetski rukomet, jer se u njemačkoj Bundesligi igra najbolji rukomet i ovaj sport je ovdje najpopularniji. Praktično cijeli rukometni svijet živi od njemačkog rukometa.“

S obzirom na simpatije koje gaji prema reprezentaciji Njemačke u kojoj niz godina živi Marković se nada da će ona na kraju podići pehar namijenjen šampionu Evrope.

„Mislim da bi u finalu prevagu mogli napraviti golmani. Arpad Šterbik s jedne i Andreas Wolff s druge strane. Obojica su sjajni branili tokom prvenstva, tako da bi oni mogli imati veliku ulogu u finalu. Ipak, prednost dajem Nijemcima zbog mladost i veće želje za dokazivanjem koju imaju. Očekujem otvorenu utakmicu i na kraju pobjedu Njemačke. Realno bi bilo da su po prikazanom finale igrali Njemačka i Norveška, ali su se nažalost sastali u polufinalu. Raduje me što su u Poljskoj do završnice došle reprezentacije koje su cijelim tokom turnira igrale najbolji rukomet, a ne kao što je bilo na Svjetskom prvenstvu u Kataru“, završava Marković.

Utakmice u kojima će se odlučivati ko će osvojiti medalje na EURO 2016 igraće se sutra u Krakowu. Ogled za treće mjesto između Hrvatske i Norveške na programu je u 15.30 sati, a finale Njemačka – Španija u 17.

Prethodno će se obaviti žrijeb parova baraža za SP u Francuskoj. U prvom „šeširu“ biće: Bjelorusija, Danska, Mađarska, Island, Makedonija, Poljska, Rusija, Švedska, te Norveška ili Hrvatska. U drugom „šeširu“ su: Slovenija, Srbija, Crna Gora, Austrija, BiH, Latvija, Portugal, Holandija i Češka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,