Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Marković, selektor bh. rukometaša pred baraž sa Švedskom: Oni su pod pritiskom, idemo po pobjedu

Preuzmite sliku

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine važi za čovjeka koji je nepopravljivi optimista. Tako se ponašao i pred duele sa Islandom, Njemačkom, Danskom, oglede na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pa je tako i sada pred dvomeč baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske. Ti susreti sve su bliže, vremena za pripreme i taktičke zamisli sve je manje.

Marković se nada da će se njegove zamisli isplatiti protiv velike Švedske već u Vaxjou, gdje će kako kaže krenuti po pobjedu, pa šta bude. Naravno, svjestan je težine zadatka koji je pred njegovim izabranicima. No, smatra da je Šveđane moguće uzdrmati.

„Šveđani imaju svoj sistem igre. Ako im razbiješ njihovu modifikovanu odbranu 6-0 onda prelaze u 5-1. Tu odbranu ne igraju nešto specijalno kvalitetno, kao što je igraju Rusija ili Hrvatska, ali znaju biti nezgodni. To im je alternativna odbrana, ali ne vjerujem da će se upustiti u to. Njihova je bazna odbrana 6-0 i iz nje brza kontra i polukontra. Ne mogu dočekati kada će početi prva utakmica. Nadam se da ćemo iznenaditi, mada ako smo dobijali ranije velike reprezentacije, onda to više nije iznenađenje. Idem sa namjerom da odigramo veliku utakmicu i da probamo pobijediti. Bez ikakvog kalkulisanja, ako ide ide, a ako ne, onda da pokušamo što manje izgubiti. U ovom momentu su za klasu bolji tu nema sumnje, ali vidjećemo da li mogu izdržati. Na njima je veliki pritisak i odgovornost, jer oni moraju. Ako utakmica počne dobro za njih onda će taj teret nestati, ali ako bude drugačije onda će imati opterećenje svih 60 minuta. To moramo pokušati iskoristiti i napasti ih od prve minute“, rekao je Marković

Bh. rukometaši počeli su se 1. juna okupljati u Mostaru, gdje su i obavili pripreme za Švedsku. Ostala su im još dva treninga, a zatim u petak iz Sarajeva lete za Kopenhagne, odakle će autobusom otputovati za Vaxjo.

„Kompletirali smo ekipu 4. juna i od tada uradili dosta posla. Odigrali smo dvije odlične utakmice u kojima nam je Crna Gora odlično parirala. Igrali su slično kao Švedska što je nama odgovaralo. U nekim situacijama prvog poluvremena prve utakmici bili smo nešto slabiji, ali smo u drugom odigrali puno ozbiljnije i zasluženo pobijedili. U drugoj utakmici smo generalno bili puno bolji, ali posebno u prvom dijelu igre. Iskoristio sam priliku da svima dam šansu da vidim šta i koliko mogu. Tako da je to bio najvažniji dio dosadašnjih priprema, te dvije utakmice. Sada nas čekaju ‘fini radovi’, uigravanje direktno za Šveđane. Pokušali smo nekoliko stvari koje ćemo sigurno odigrati u Švedskoj, i u odbrani i u napadu“, priča Marković za Anadolu Agency (AA) i dodaje:

„Iz okupljanja u okupljanje smo sve uigraniji i sve bolji. Svaka akcija nas podigne za određeni nivo, tako je i sada. Lijepo je vidjeti na treningu da puno manje galamim i pričam, jer sve štima. Ono što hoću igrači ispunjavaju i osjeti se veliki napredak kod njih. Taktički i tehnički su zreliji, a i vidi se da je puno velikih utakmica iza nas. Mogu reći da mi je sada puno ljepše raditi nego na početku, kada sam se mučio da im prenesem neke svoje ideje.“

Bh. reprezentacija u posljednjih nekoliko godina odigrala je niz važnih utakmica sa selekcijama iz samog evropskog vrha. Marković smatra da su utakmice sa Njemačkom, Islandom ili Danskom bile veoma korisne za ovu generaciju igrača i da je velika čast za sve u reprezentaciji što će u ovom baražu imati priliku igrati sa jednom Švedskom.

„Davno smo se izdigli iznad nekog evropskog prosjeka. Pokazali smo da možemo igrati sa velikim reprezentacijama, a sada moramo početi i pobjeđivati ako hoćemo da napravimo nešto više. Idemo ka tome da počnemo pobjeđivati velike i da smo učesnici velikih takmičenja. Neće biti tragično ako se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo, jer već smo tu na nekoj granici. Na Svjetskom prvenstvu smo već bili, zaustavljeni smo nadomak Evropskog prvenstva. Dakle, već se ‘motamo’ u tom velikom društvu“, kaže Marković.

Ono što selektor posebno ističe je sjajan odnos njegovih izabranika prema dresu sa državnim grbom i obavezama koje imaju u reprezentaciji.

„Nemam problema sa igračima, ili sam ih rijetko imao. Sa svim igračima imam strogo profesionalan odnos na treningu od prve do zadnje minute. Van terena smo prijatelje i imamo vrhunsku atmosferu, ali se u dvorani zna radi se vrhunski. Oni se i na terenu i izvan njega ponašaju kao veliki profesionalci, tako da je lijepo biti dio ovog tima“, hvali Marković svoje reprezentativce.

Za Markovića je ovo treći baraž za Svjetsko prvenstvo u ulozi selektora bh. rukometaša. U prvom pokušaju da se domogne svjetske smotre ispriječila mu se Njemačka, ali je zatim pao Island. Naravno, iz tih duela izvukao je neke pouke.

„Nemam tako jak sastav i logistiku da mogu stvaram sebi uslove kako bih ja htio i da diktiram uslove gdje ćemo se pripremati ili u kojem ćemo hotelu biti. U Njemačkoj smo bili smješteni u centru grada, pa smo se svi razletjeli za pjevačima, fudbalerima i ostalim našim zvijezdama. Tako da nam je koncentracija bila jako slaba. Bio sam razočaran time. Rekao sam da ako budem imao priliku u novom baražu da ćemo se izmjestiti izvan grada da nemamo tih izleta u gradu i da budemo fokusirani na protivnika. To je jedno veliko iskustvo i za nas i za igrače da moramo biti isključivo koncentrisani na utakmicu. Čast svima i navijačima i familiji, ali moramo misliti samo o utakmici. To prvo poluvrijeme u Njemačkoj nas je koštalo odlaska na Svjetsko prvenstvo u Španiji 2013. godine“, jasan je Marković.

Pred duele sa Švedskom interes javnosti i medija za najbolje rukometaše je ponovo dosta slab. Slična situacija bila je prije dvije godine, kada je bh. tim došao do svog najvećeg uspjeha plasmana na Svjetsko prvenstvo, i to preko Islanda.

„Neki nas vole, neki nas ne vole. To dobija i neku političku notu, kao ne vole multinacionalnu ekipu, ali ne vidim ni da su druge reprezentacije drugačije. Ružno je da izlazimo maltene u čituljama u našim novinama pred utakmicu koja je možda istorijska, a sigurno jeste. Za ovako malu zemlju igrati protiv jedne takve rukometne sile kao što je Švedska je velika čast i ponos. Imamo iza sebe velike utakmice sa Danskom, Njemačkom i to je nešto što se pamti i što ulazi u anale. Međutim, boraveći ovdje na pripremama vidim da je to propraćeno kao neki malo bolji rukometni klub“, ističe Markovića za Anadolu Agency (AA).

Ni selektor, ni reprezentativci se ne opterećuju previše time nego vrijedno rade i pripremaju se za ono što ih čeka, a to je reprezentacija sa velikim renomeom u svjetskom rukometu.

„Mislim da svi znaju bolje Švedsku nego nas, jer oni su učesnici zadnjeg Evropskog prvenstva. Prije prvenstva sam rekao i za njih i za Nijemce i Norvežane da mogu da iznenade. Oni su to i uradili. Šveđani i Norvežani za mene igraju jedan od najljepših rukometa. Plus Hrvatska koja igra rukomet. Imaju igru koju voli narod. Puno tempa, brzine, kreativnosti. Šveđani su za mene među tri ili četiri u svijetu. Ne treba trošiti riječi o tome ko sve igra za njih. Na svakom mjestu imaju svjetske igrače sa iskustvom iz Bundeslige i Lige šampiona. Tako da su oni apsolutni favoriti. S druge strane mi smo kao tim jako nezgodni. Možemo da pobijedimo svakoga, a možemo i da izgubimo od prosječnih ekipa kada ne uđemo maksimalno ozbiljni. Sigurno smo veliki protivnik i za jednu Švedsku“, kazao je Marković.

Zanimljivo selektor je odmah nakon okupljanja bh. reprezentativaca javno najavio da će poslije baraža, bez obzira kakav bude ishod, napustiti kormilo državnog tima. Kaže da se u ovih šest-sedam dana ta njegova odluka nije promijenila.

„Mnogi jedva čekaju da odem. Ne vjerujem da imaju toliko para i obraza da me ostave nakon svega što su napravili. Kao selektor pobjeđujem i trebam da se povučem. Oni na vrhu ne pobjeđuju i niko ne odlazi. Teško me bilo šta može natjerati da promijenim odluku. Nije tajna da sam dogovorio angažman u Willstattu, klubu u kojem mogu raditi kako želim i obećao sam da više neću dolaziti u reprezentaciju. Nisi dijamant da te svi vole, narodu je vjerovatno u interesu da ostanem, jer biram igrače po kvalitetu, a za ‘folere’ sam nepodoban“, zaključio je Marković.

Gledajući iza sebe na skoro pet godina koliko je selektor rukometne reprezentacije BiH Marković kaže da je ponosan na to što je bh. državni tim vratio poljuljani ugled. Pamti mnoge lijepe trenutke na klupi bh. rukometaša, ali i teške, te izdvaja praznu dvoranu u revanšu baraža za SP 2013. protiv Njemačke i poraz od Tunisa u Kataru, koji je po njemu bio nekorektan.

Rukometna reprezentacija BiH 10. juna će otputovati u Vaxjo, gdje će dva dana kasnije odigrati prvu utakmicu baraža za SP protiv Švedske. Revanš je na programu 15. juna u sarajevskoj dvorani „Mirza Delibašić“. Uspješniji iz dvomeča plasiraće se na Svjetsko prvenstvo koje će se od 11. do 29. januara održati u Francuskoj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,