Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Marković: Još uvijek sam selektor bh. rukometaša, uskoro spisak

Preuzmite sliku

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine uskoro će objaviti spisak igrača na koje računa u prve dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine. Iako mu je važeći ugovor, prema navodima iz RS BiH istekao 1. oktobra on se za susrete sa Slovačkom i Litvanijom početkom novembra sprema kao da je i dalje selektor.

Marković kaže kako mu važeći ugovor sa Rukometnim savezom BiH traje do 31. oktobra, a ne do prvog kao što je to nedavno objavljeno. Uz to očekuje da uskoro potpiše novi, jer postoji odluka Izvršnog odbora RS BiH još iz aprila ove godine kojom se sa Markovićem treba produžiti saradnja.

“Još u aprilu su dogovoreni svi uslovi oko produženja mog mandata na mjestu selektora BiH. Od tada se održalo barem pet sjednica Izvršnog odbora, ali ja nikada ništa napismeno nisam dobio. Jedino me Smajo Karačić, generalni sekretar Saveza usmeno obavijestio o tome. Isti ljudi koji me sada tjeraju, a ne želim ih javno imenovati, tjerali su me i prije nekoliko godina na sjednici Izvršnog odbora u Zenici. Stalno se čeka neki moj loš rezultat, pa da me otjeraju. Smiješno je da mene kao selektora koji je prvi odveo BiH na Svjetsko prvenstvo umjesto da nagrade, žele da smijene. Bio sam u Savezu i vidio se sa Karačićem koji mi je rekao da moja pozicija nije upitna, kao i da će izmiriti sve dugove prema meni”, pričao je Marković u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Utakmice sa Slovačkom u Zenici 4. novembra u Tuzli i tri dana kasnije u Viljnusu sa Litvanijom sve su bliže. Stoga se Marković za njih priprema kao da će i dalje voditi bh. reprezentaciju, te će do kraja sedmice saopštiti spisak igrača.

“Ovih dana ću objaviti spisak reprezentativaca za start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Nisam još definitivno odlučio ko će sve biti među pozvanima, ali neće tu biti puno promjena u odnosu na posljednje naše utakmice sa Bjelorusijom i Danskom. Nisam sklon velikim rezovima. Pozvaću igrače koji čine okosnicu tima već duži period. Možda zovnem dva ili tri nova igrača, ali još nisam definitivno odlučio. Imamo dosta nezgodnu grupu, iako je pojedinci u javnosti žele predstaviti kao laganu. Slovačka i Litvanija su ozbiljni protivnici, dok je Kosovo objektivno nivo ispod, ali i nepoznanica. Naravno, ne bježim od uloge favorita u grupi, ali neće biti nimalo lako doći do prvog mjesta”, jasan je Marković.

Bh. rukometaši nalaze se u grupi „1“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj sa selekcijama Slovačke, Litvanije i Kosova. U baraž će se plasirati samo pobjednici šest kvalifikacionih grupa. Borba za odlazak u baraž počinje u novembru ove godine, a nastaviće se u januaru naredne kada će biti odigrane preostale utakmice. Utakmice baraža u kojem će uz kvalifikante igrati i 12 reprezentacija sa EURO 2016 na programu su u junu sljedeće godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,