Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Davor Kadić: Mi smo jedna velika porodica!

Preuzmite sliku

Rukometaši Slobode iz Tuzle pobjedom nad Izviđačem CO iz Ljubuškog, rezultatom 29:28, osvojili su Kup Bosne i Hercegovine čija se završnica proteklog vikenda organizovala u Doboju.

Tuzlanski rukometaši su prvi osvajači Kupa i prvenstva BiH koji su organizovani u opkoljenom Sarajevu 1994. godine. Još po jednom osvajili su trofej Kupa BiH i titula prvaka BiH 1996. godine. Uslijedile su 24 sušne godine u kojima su rukometaši Slobode ispadali iz Premijer lige BiH i vraćali se u elitni rang, ali bez velikih ambicija.

Nova uprava na čelu sa Damirom Bećirevićem i Ismarom Šabovićem uspjela je samo za jednu sezonu od federalnog ligaša stvoriti tim koji je porazio Borac iz Banja Luke i Izviđač CO i osvojio Kup Bosne i Hercegovine. Naime, u jesen 2019. godine Sloboda se vratila u Premijer ligu BiH i u povratničkoj sezoni je osvojila trofej čekan 24 godine.

“Ovo je za nas veliki uspjeh. Zaista čestitam svim igračima, članovima uprave i svima onima koji su nas podržavali. Dugo, rekao bih predugo smo čekali na jedan ovakav uspjeh. Radili smo naporno i potpuno zasluženo smo osvojili trofej. U predstojećoj sezoni u Premijer ligi BiH imamo visoke ambicije. Osvojena titula Kupa BiH sasvim sigurno da će nas sve dodatno motivisati za budući rad. Mi smo ekipa koja možda ima i najmanje stranaca u timu, pojačanja koja smo doveli bila su ciljana, kvalitetna i konkretna. “, rekao je trener Davor Kadić, koji je faktički iz dresa imenovan za šefa stručnog štaba i odmah je sa ekipom ostvario rezultat koji će biti upisan zlatnim slovima u historiju kluba.

Podsjetimo, na Sonom trgu u Tuzli u nedjelju uvečer je priređeno slavlje. Ljubitelji sporta u Tuzli vape za trofejima, a, primjerice, niti jedan klub koji je član RSD Sloboda, izuzev kuglaša, nije osvojio trofej u kolektivnom sportu od 2000. godine. Rukometaši su osvojili trofej u sezoni 2019/2020., odnosno u sezoni kada je RSD Sloboda proslavljao svoj 100. rođendan.

“Važno je da napravimo tu neku dobru atmosferu u ekipi, da probamo biti jedna velika porodica i mislim da smo na dobrom putu. Smatram da smo na psihološkom planu uspjeli da premostimo tu barijeru koja je u ranijim sezonama znala da košta Slobodu. Nova rukometna sezona tek treba da krene i pred nama je puno rada i odricanja što sport zapravo i zahtjeva. Trenutno je teško bilo šta kazati o osvajanju šampionske titule predstojećeg prvenstva, jer imamo nekoliko vrhunskih ekipa za koje nastupaju veoma dobri i iskusni rukometaši. Nekoliko ekipa koncept rada koji mi sada imamo njeguju već godinama unazad. Tu su Borac, Sloga, Izviđač, Vogošća zaista neće biti nimalo lako izboriti se sa ovim ekipama za sami vrh tabele. Jedno je sigurno, a to da ćemo dati svoj maksimum u svakoj utakmici’ – kaže Davor Kadić koji inače ima završena dva fakulteta, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, a odnedavno i Rudarsko Geološko Građevinski Fakultet.

Kadić kaže kako će biti neobično igrati utakmice pred praznim tribinama zbog pandemije izazvane širenjem korona virusa.

‘Iskreno se nadam da će sve ovo što prije se završiti i da će se život vrati u normalu. Teško je igrati u dvoranama bez publike jer tu si zbog njih.’ -zaključio je.

Rukometaši Slobode nastavljaju sa pripremama za Premijer ligu BiH. Međutim, ovoga puta sasvim sigurno neće biti puki prolaznici nego klub koji će biti jedan od glavnih pretendenata za titulu državnog prvaka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje