Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bilal Šuman: Imamo samo 15 igrača, teško je govoriti o stanju reprezentacije

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se sinoć u Sarajevu, gdje će obaviti kratke pripreme uoči starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine. U skladu sa trenutnom situacijom u svijetu bh. rukometaši su danas obavili testiranje na COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Selektor Bilal Šuman istakao je da će ukoliko sve bude u redu sa reprezentativcima večeras obaviti i prvi trening pred duele sa Njemačkom, 5. novembra u Duesseldorfu te tri danas kasnije sa Austrijom u Bugojnu.

“Imamo samo 15 igrača zato što deset rukometaša od 18, koji su bili na Evropskom prvenstvu u januaru, nisu u mogućnosti da dođu zbog toga što su neke ekipe u samoizolaciji, neki su igrači pozitivni, a imamo i nekoliko povrijeđenih“, istakao je Šuman.

Dodao je da na otvaranju kvalifikacija za EURO 2022 sigurno ne mogu računati na Mirsada Terzića, Marka Panića, Dejana Malinovića, Vladimira Vranješa, Ibrahima Haseljića, Marka Tarabochiju, Josipa Perića

“Ne znam da li sam nekoga zaboravio, jer teško ih je i nabrojati koliko tih igrača, koji su standardni nisu tu. Naravno, sastav je mnogo izmijenjen, imamo nekoliko igrača iz domaće lige. Dakle, imamo igrače koji nisu do sada zajedno igrali, tako da nam slijedi improvizacija i u napadu i u odbrani. Tako će na primjer naše standardno desno krilo Srđan Predragović sigurno igrati na desnom beku, a igraćemo i sa nekim dešnjakom na toj poziciji, pa ćemo vidjeti kako to izgleda. U svakom slučaju situacija nam je pred početak kvalifikacija zbog pandemije veoma teška“, naglasio je selektor bh. tima.

Šuman je svjestan da je Njemačka favorit i u idealnim uslovima, jer imaju strašno velik izbor igrača, a kamo li uz tako veliki broj problema.

“Mislim da 95 posto od 36 igrača sa njemačkog spiska igra Bundesligu, koja je davno počela, a mi imamo situaciju, na primjer, da igrači koji su došli nisu odigrali niti jednu utakmicu ove sezone. Imamo Ivana Karačića i Gafara Hadžiomerovića, koji igraju u Izraelu, i nisu još igrali utakmice. Imamo i igrača koji su bili u izolaciji sa svojim ekipama, tako da je veoma teško govoriti u kakvom je stanju naša reprezentacija“, kazao je Šuman.

Izrazio je nadu da će svi igrači, koji su došli na pripreme, biti negativni na koronavirus, kako bi mogli krenuti s pripremema. Ukoliko sve bude u redu bh. rukometaši će trenirati večeras, te dva puta u utorak i jedno u srijedu uoči polaska za Njemačku. Duel sa “pancerima“ je na programu 5. novembra Duesseldorfu sa početkom u 16.15 sati. Nezvanično, Rukometni savez BiH je od Evropske rukometne federacije zatražio odgodu duela sa Njemačkom, ali i Austrijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje