Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH danas u Minsku otvara kvalifikacije za EP

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija je ispucala svoje. Euforija nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu splasnula je još davno, a u modu polako ulaze rukometaši.

 Našu najbolju selekciju predvođenu selektorom Draganom Markovićem tek očekuju najveća iskušenja u januaru na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a priliku da dodatno podgriju atmosferu i podsjete javnost da su vrijedni svakog poštovanja rukometaši će imati već danas u Minsku, gdje će s Bjelorusijom odmjeriti snage u okviru prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Poljskoj.

Renomirani protivnik koji je učestvovao na tri posljednja velika takmičenja predstavlja dodatnu obavezu za naše igrače, pa ćemo danas imati jedinstvenu priliku za procjenu našeg stvarnog kvaliteta.

– Okosnica njihove reprezentacije su moje kolege, imam samo riječi hvale za njih, odlični su momci, pravi profesionalci i bit će nam teško. Selektor Jurij Ševcov odlično ih je posložio i sigurno da svi tamo očekuju da četvrti put zaigraju na velikom takmičenju.

No ni njima neće biti lako, ostavit ćemo srce na terenu i pokušati ih spriječiti da ostvare cilj. Ono što može biti naša prednost je to što su pod većim pritiskom. Oni nemaju prava na kiks, a mi ćemo, kako god bude, imati priliku za popravni na svom terenu – govori srednji vanjski bjeloruskog Meškov Bresta Ivan Karačić.

Njegova prodornost i lucidnost bit će nam itekako potrebni u fazi napada. Selektor Marković kaže da smo spremni na sve taktičke varijante, bez obzira da li će igrati njihov najbolji igrač Serhej Rutenka, koji je nedavno povrijedio zglob.

– Vrlo su agresivni u odbrani, posebno prema bekovima, forsiraju 5-1, a dobri su i na 6-0. Ipak, spremni smo potući se s njima. Imamo svoje adute i ako mi budemo na svom nivou i odigramo odbranu kako znamo, uopće ne sumnjam u pobjedu. Djeluje preoptimistično, ali je tako. Idemo na pobjedu – riječi su našeg selektora.

Njega raduje što su svi pozvani igrači zdravi, glavni poluge u odbrani Terzić i Vranješ ponovo su zajedno, a imamo i aduta za 5-1 odbranu u povratniku Mirku Mikiću. U napadu je neizostavni Prce na lijevom beku, dok je pozicija desnog čak i prebukirana (Malinović, Panić, Savić), pa će selektor biti na slatkim mukama.

Bjelorusija BiH

Arena Čizovka u Minsku. Sudije: Vaclav Horaček i Jirži Novotni (Češka). Delegat: Siniša Rudić (Hrvatska). Početak: 14.30.

BJELORUSIJA: Čarapenka, Frost, Mickijevič, D. Rutenka, S. Rutenka, Baranov, Brovko, Jurinok, Kamušil, Šinkel, Zajcev, Knjazeu, Bačko, Astrašapkin, Šilovič, Nikulenkov, Puhovski, Babičev, Šumak, Nijazura. Selektor: Jurij Ševcov.

BiH: Grahovac, Dejanović, S. Burić, Ovčina, Mikić, Prce, Čelica, Milas, Terzić, Karačić, Perić, Savić, Malinović, Panić, Vranješ, Toromanović, Burić, Vražalić, Velić. Selektor: Dragan Marković.

Kvalifikacione grupe

Prva grupa: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska

Druga grupa: Danska, Bjelorusija, Litvanija, BiH

Treća grupa: Slovenija, Švedska, Slovačka, Latvija

Četvrta grupa: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael

Peta grupa: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina

Šesta grupa: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska

Sedma grupa: Španija, Njemačka, Austrija, Finska

* po dvije prvoplasirane ekipe, najbolja trećeplasirana te domaćin izborit će nastup u Poljskoj 2016.

Raspored mečeva

Danas: Bjelorusija – BiH (14.30), Danska – Litvanija (20.15)

2. novembra: BiH – Danska (20.15), Litvanija – Bjelorusija (16)

29/30. aprila 2015: BiH – Litvanija, Danska – Bjelorusija.

2/3. maja 2015: Litvanija – BiH, Bjelorusija – Danska.

10/11. juna 2015: BiH – Bjelorusija, Litvanija – Danska.

13/14. juna 2015: Danska – BiH, Bjelorusija – Litvanija.

(Dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje