Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. rukometaši večeras gostuju najboljoj selekciji Kosova: ”Nema razloga za strah”

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Francuskoj 2017. godine, a izabranici selektora Dragana Markovića u okviru 3. kola gostuju najboljoj selekciji Kosova.

Nakon dva odigrana kola naša reprezentacija osvojila je tri boda. U prvom kolu u Tuzli je poražena Slovačka sa 29:25, a u drugom su zamjevi remizirali sa Litvanijom rezultatom 27:27.

Slab kvalitet igre

Marković je svoje izabranike okupio u subotu u Mostaru, a u ponedjeljak je naša reprezentacije u kontrolnom meču poražena od Crne Gore sa 26:30, a utakmica je odigrana u Baru. Jučer ujutro naša reprezentacija se iz crnogorskog primorja uputila ka Đakovici, gdje će biti gost kosovskog nacionalnog tima. Ako iko može dati relevantne informacije o repreezentaciji Kosova, onda je to bivši reprezentativac naše zemlje Ante Kukrika, koji nastupa za tamošnju ekipu Besa Famiglia. U razgovoru za naš list Kukrika ističe da kvalitet rukometa na Kosovu nije na visokom nivou.

– Kvalitet rukometa nije na nekoj zavidnoj razini, jer osim Bese, za koju ja nastupam, ostali klubovi relativno malo ulažu u rukomet. Ove sezone i drugi klubovi su doveli po nekoliko stranaca, tako da se kvaliteta lige malo popravila. Kada je u pitanju reprezentacija Kosova, to je relativno mlada i ekipa bez iskustva, tako da tek kroz neki naredni period treba da se vidi šta i koliko može, govori Kukrika, koji ističe da se naša reprezentacije ne treba plašiti Kosova i da je kvalitet u potpunosti na našoj strani.

– Ako BiH maksimalno uđe u utakmicu i bez kalkulacija, ne bi trebala imati nikakvih problema. Gledao sam Kosovo protiv Litvanije i siguran sam da se BiH može nositi sa ovom ekipom, koja će im izaći na megdan, riječi su ovog iskusnog beka, koji smatra da su zmajevi izuzetno kvalitetna reprezentacija.

– Mislim da BiH igra vrlo dobar rukomet, a kada su u ekipi svi zdravi onda sam siguran da se može nositi sa svim reprezentacijama svijeta, kazao je Kukrika, koji je već treću godinu član Bese Famiglie, a tu će ostati sve dok u klubu budu računali na njegove usluge.

Poznat sastav

Selektor Marković za večerašnji meč neće računati na Vladimira Vranješa, koji se povrijedio prije mjesec dana, a uoči meča sa Crnom Gorom povrijedio se i Haris Begić, lijevo krilo zmajeva i Konjuha iz Živinica, pa će tako na parket dvorane u Đakovici večeras istrčati: B. Burić, Blažević, Ovčina, Prce, Milas, Terzić, Perić, Tarabochia, Karačić, Panić, Savić, Malinović, Zulfić, Bečić, S. Burić, Hadžiomerović i Halilković.

Grupa 1
1.    Litvanija    2    1    1    0    57:53    3
2.    BiH    2    1    1    0    56:52    3
3.    Slovačka    2    1    0    1    63:49    2
4.    Kosovo    2    0    0    2    46:68    0

Dosadašnji rezultati: 1. kolo – BiH – Slovačka 29:25, Kosovo – Litvanija 26:30, Slovačka – Kosovo 38:20, Litvanija – BiH 27:27.

Parovi 3. kola: danas – Kosovo – BiH (19.15 sati), sutra – Litvanija – Slovačka (18). (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,