Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. rukometaši u tuzlanskom Mejdanu poraženi od Češke Republike (FOTO)

Preuzmite sliku

U okviru 2. kola grupe 5 kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2020. godine, rukometna reprezentacija BiH večeras u tuzlanskom Mejdanu poražena je od Češke Republike, rezultatom 20:25 (10:12).

Obje selekcije u kvalifikacijama su startale pobjedama. Česi su kao domaćini nadigrali Finsku (31:27), dok su naši “zmajevi“ u infarkt završnici ostvarili veliku pobjedu u Minsku protiv Bjelorusije (30:29).

Ipak, izabranici Bilala Šumana nisu večeras u Mejdanu  uspjeli ostvariti i drugu pobjedu, iako su svih 60 minuta imali veliku podršku navijača koji su Mejdan ispunili do posljednjeg mjesta.

Reprezentacija Češke Republike u ovu utakmicu ušla je odmornija jer su za razliku na bh. rukometaša imali dan više odmora dok je rukometnim Zmajevima ovo bila druga utakmica u razmaku od samo 48 sati, i to nakon dugotrajnog i napornog putovanja.

Nakon prvog poluvremena Češka Republika imala je dva gola prednosti, a rezultat je glasio 10:12. Prvih 30 minuta bh. tim držao je rezultatski priključak za gostima i donkle su uspijevali biti ravnopravan protivnik Česima.

Međutim, u drugom poluvremenu reprezentacija Češke je nastavila sa sjajnom igrom i akcijama, te zahvaljujući veoma dobroj odbrani koju su večeras prikazali i padu u igri naše reprezentacije napravili su rezultatsku prednost od plus 8 golova razlike devet minuta prije kraja utakmice, a rezultat je glasio 18:22.

Tada je već bilo jasno da će rukometna reprezentacija BiH pretrpjeti poraz u ovoj utakmici.

Do zvuka sirene Bosna i Hercegovina uspjela je da smanji rezultatski zaostatak pa je tako meč okončan rezultatom 20:25.

Golman Češke Republike Martin Galia upisao je odličnih 15 odbrana, a uz to uspio se upisati u strijelce. S druge strane golman bh. reprezentacije Benjamin Burić upisao je 10 odbrana.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Panić sa pet pogodaka, a Tarabochia i Burić su postigli po tri.

Hrtska je sa sedam pogodaka bio najefikasniji u selekciji Češke, Ždrahala je postigao četiri.

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman je nakon utakmice kazao kako je njegova ekipa morala i mogla puno bolje odigrati.

“Mnogo naših šuteva nažalost nije završilo u mreži Češke. Imali smo i taj naporan put, igrači su bili umorani. Međutim, očekivao sam dva boda da imamo nakon dvije utakmice ali sam ta dva boda planirao ovdje u Tuzli večeras. Moja ekipa je mogla i morala bolje odigrati večerašnju utakmicu jer sam siguran da imaju kvalitet za to. Napravili smo i dosta grešaka što je protivnik kaznio.” – kazao je Šuman.

Utakmica u Mejdanu između BiH i Češke počela je na inicijatvu naših rukometaša i stručnog štaba minutom šutnje u počast tragično nastradalim pripadnicima policije Kantona Sarajevo.

Naredni meč reprezentacija BiH igra u aprilu sljedeće godine kada ide u goste selekciji Finske. (Foto: Dennis McShane | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje