Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. rukometaši ponovo na okupu: Protiv Estonije dvije ključne utakmice za plasman na EURO 2022

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će se na Ilidži okupiti i početi pripreme za dva duela kvalifikacija za Evropskog prvenstvo 2022. godine protiv Estonije. Prema riječima selektora bh. tima Bilala Šumana riječ je o dvije vjerovatno ključne utakmice grupe 2 u borbi za plasman na EURO.

I ovoga puta, kao i u novembru, bh. rukometaši koji dođu na okupljanje prvo će biti podvrgnuti testiranju na koronavirus, pa će tek nakon dobijanja rezultata početi s radom.

Šuman na današnjem okupljanju očekuje sljedeće igrače: Benjamin Burić (Flensburg), Admir Ahmetašević (Puente Genil), Alen Ovčina (Sloboda), Marin Vegar (Eurofarm Pelister), Vladimir Vranješ (Brest Meshkov), Gafar Hadžiomerović (Maccabi Rishon Le Zion), Nikola Prce (Besa Famgas), Mirsad Terzić (Wisla Plock), Dino Hamidović (Trimo Trebnje), Igor Mandić (Limoges), Ibrahim Haseljić (Gorenje Velenje), Marko Tarabochia (Metalurg), Josip Perić (Eurofarm Pelister), Marko Panić (Brest Meshkov), Dejan Malinović (Balatonfuredi), Mirko Herceg (Gyongyosi), Haso Ćosić (Maglaj) i Luka Perić (Borac).

Na spisku rezervi nalaze se: Nebojša Bojić (Riko Ribnica), Tarik Velić (Gorenje Velenje), Ajdin Zahirović (Vogošća), Vladan Lončar (Gorenje Velenje), Edin Klis (Sloboda), Faruk Vražalić (Bosna Sarajevo), Adin Faljić (Krivaja), Vedran Delić (Wilhelmshavener HV), Vladan Đurđević (Sloga Doboj), Saša Puljizović (Borac), Milan Vukšić (Izviđač), Faruk Halilbegović (Vojvodina), Emir Suhonjić (Sloboda), Enes Keškić (Fuchse Berlin), Elmir Građan (Eurofarm Pelister), Denis Serdarević (Limoges) i Harun Hodžić (Chambery).

Nakon što obave nekoliko treninga najbolji bh. rukometaši put Estonije trebali bi krenuti 3. januara. Prvi duel sa Estoncima na programu je 6. januara u Polvi, a drugi četiri dana kasnije u Bugojnu.

Poslije nekompletna dva kola u grupi 2 lider je Njemačka sa četiri boda, a slijedi je Austrija sa dva i utakmicom manje. BiH i Estonija su bez bodova, s tim što bh. tim ima duel manje.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se prva i druga selekcija iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Plasman na EURO 2022 osiguran je domaćinima Slovačkoj i Mađarskoj te aktuelnom šampionu Španiji i drugoplasiranoj Hrvatskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje