Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Baraž za Svjetsko prvenstvo: Bh. rukometaši otputovali u Grčku

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je jutros za Grčku, gdje će u Chalkidi 16. marta odmjeriti snage s domaćom selekcijom u prvoj utakmici prvog kruga baraža za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Gledajući rejting u evropskom rukometu BiH je favorit protiv Grčke, ali nakon niza problema s kojima se susrela uoči prvog kruga baraža to se ne može sa sigurnošću tvrditi. Naime, bh. tim je nekoliko dana uoči jučerašnjeg okupljanja na Ilidži ostao bez selektora Ivice Obrvana, koji je zbog neslaganja s rukovodstvom Rukometnog saveza BiH podnio ostavku. Za njegovog nasljednika imenovan je Toni Čolina, aktuelni trener Izviđača iz Ljubuškog, koji je bio pomoćnik u Obrvanovom stručnom štabu.

Nakon toga je zbog povreda pet igrača otkazalo dolazak, dok Dejan Malinović neće nastupiti u Grčkoj, a moguće je da bude spreman za revanš u Tuzli 19. marta. Na spisku “otpisanih” su Mirsad Terzić, Senjamin Burić, Josip Perić, Dragan Pavlović i Ajdin Faljić. Kada se svemu ovome doda činjenica da su se nakon Evropskog prvenstva u Slovačkoj i Mađarskoj od državnog dresa oprostili Nikola Prce, Vladimir Vranješ i Ivan Karačić, jasno je da je pred novim selektorom Čolinom i njegovim izabranicima veliki izazov protiv uvijek neugodnih Grka.

“Grčka dosta mijenja stil svog napada u odnosu na protivnika. Ovakvu našu postavu neće imati gdje vidjeti i neće se imati na šta pripremiti. To nam je neka prednost u današnjem rukometu. Mislim da možemo trčati s Grcima i da s fanatičnom obranom to može biti naša prednost”, kazao je Čolina dan uoči polaska za Chalkidu.

Iz Rukometnog saveza BiH jutros su objavili da je bh. tim otputovao avionom iz Sarajeva, a da će im se Benjamin Burić, golman njemačkog Flensburga, priključiti u Grčkoj.

Rukometna reprezentacija BiH u ponedjeljak je obavila dva treninga na Ilidži, a večeras će imati još jedan u Grčkoj. Prva utakmica igraće se 16. marta u Chalkidi, a revanš tri dana kasnije u Tuzli.

Bolji iz dvomeča u drugom krugu baraža u aprilu će se sastati s Crnom Gorom u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će se u januaru 2023. godine održati u Poljskoj i Švedskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje