Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reprezentativci BiH spremni za Irsku: Moramo biti sto posto agresivni i koncetrisani do samog kraja

Preuzmite sliku

Nogometaši reprezentacije Bosne i Hercegovine treći dan borave u Zenici gdje se zajedno sa stručnim štabom spremaju za dvomeč sa selekcijom Irske u okviru baraža za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Izabranici Mehmeda Baždarevića, njih 25, koliko se nalazi na spisku rade zajedno kako bi pokušali osigurati prolazak reprezentacije na EURO.

Dragan Perić, pomoćnik selektora u stručnom štabu reprezentacije BiH, rekao je kako se radi dosta na mentalnoj snazi reprezentacije.

“Na opće zadovoljstvo svih, svi igrači su spremni i sve ide po planu u skladu s našim programom i radom. Tim se kristališe već odavno, od prošle utakmice, ali gledamo još neke stvari šta i kako, a večerašnji trening ima isti cilj. Izaći će sigurno najbolji sastav kako bi ostvarili cilj. Pratimo situaciju i u protivničnkom taboru, ali moramo se više fokusirati na naš tim. Radimo puno na mentalnoj jačini i čvrstini našeg tima i na tome da nam se ne ponovi situacija kao sa Bešićem i mislim da ćemo znati odgovoriti na provokacije Iraca. Naši igrači su u dobroj formi i igraju u Evropi u svojim timovima, što nas raduje i do sada nismo bili u ovakvoj situaciji da nam svi igrači igraju na ovakvom nivou, te siguran sam da ćemo s našim kompaktnim timom i njihovim individualnim sposobnostima uspjeti ostvariti svoj cilj i naš san”, rekao je Perić.

Reprezentativac BiH Ervin Zukanović rekao je kako u utakmicu treba ući s dozom opreza.

“Atmosfera je uvijek bila dobra i ostat će, jutros smo imali neke analize, upoznajemo se sa Irskom, kao i svako okupljanje pokušavamo da analiziramo protivnika. Svako ima pravo na mišljenje, kao što Irci smatraju da nam je odbrana spora, i mi imamo neka mišljenja, ali ne fokusiramo se previše na to. S obzirom na to u kakvoj smo situaciji bili, sada je situacija odlična i u petak trebamo napraviti dobar rezultat uz naše navijače. Najbitnije je da smo svi zdravi i motivisani, ko god bude igrao, dat će svoj maksimum da ostvarimo svoj cilj, a to je plasman”, kazao je Zukanović.

Dodao je kako su jutros uradili analizu igrača koji bi trebali zamijeniti ključne igrače.

“Irci su mnogo agresivni, njihov mentalitet se zna, trkački su vrlo dobra ekipa, a ko god kod njih bude igrao, sigurno će igrati na isti način. Moramo biti mnogo oprezni i spremni, znamo kako otprilike igraju, a na nama je da budemo sto posto agresivni i koncetrisani do samog kraja. Za mene je dodatna motivacija s obzirom da nisam bio na Svjetskom prvenstvu, a nadam se da bih mogao odigrati Evropsko prvenstvo i to mi je dodatna motivacija”, rekao je Zukanović.

Golman bh. tima Asmir Begović je istakao kako vjeruje u selekciju BiH.

“Atmosfera je vrlo pozitivna, prije nekoliko mjeseci je bila lošija situacija pa i lošija atmosfera. Sada je sve pozitivnije i sve što smo napravili u posljednjih nekoliko mjeseci je mnogo bolje. Irci su jaka ekipa, čvrsta, najveći kvalitet im je duh, disciplina koji imaju i to im mnogo znači. Igrao sam s njima nekoliko puta i znam da imaju kvalitet. Znamo da nas čekaju dvije teške utakmice i moramo bolje odigrati od njih i proći na EURO. Riječi ne znače ništa u životu, nego djela i iako u mom klubu situacija nije idealna, mislim da sam u dobroj formi. Mislim da nema nijedan protivnik na svijetu kojeg se moramo bojati, ali ih moramo respektovati. Ozbiljna su ekipa i moramo ih analizirati, imaju prednosti i loše tačke, ali mi moramo vjerovati u sebe i naš kvalitet”, napomenuo je Begović.

Reprezentativci BiH u Zenici borave od ponedjeljka, gdje se u “Trening centru” Nogometnog/fudbalskog saveza BiH pripremaju za dva susreta sa selekcijom Irske, od kojih se prvi igra u Zenici u petak, 13. novembra na stadionu “Bilino polje” s početkom u 20.45, dok je uzvratni meč u ponedjeljak, 16. novembra na stadionu “Aviva” u Dablinu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,