Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rekorderka Lucia Kimani Mawhiki-Marčetić: Treći put na Olimpijskim igrama

Preuzmite sliku

Lucia Kimani Mawhiki-Marčetić naturalizovana bosanskohercegovačka atletičarka izborila je normu za Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine, istrčavši na maratonu u Valenciji 42 kilometra i 145 metara za 2 sata, 14 minuta i 20 sekundi, što je za dva minuta brže od potrebne norme.

Kimani će treći put u historiji na Olimpijske igre nakon Pekinga i Londona, po čemu je rekorderka BiH. Nikome prije nije pošlo za rukom da tri put predstavlja BiH na Olimpijskim igrama.

  • Siniša i Lucia
  • Suprug Siniša Marčetić ističe da nisu imali nikakvu pomoć od države, pripreme su odradili od samofinansiranja, te da će na put za Rio de Janeiro najvjerovatnije o vlastitim finansijskim troškovima.

    Kada nešto volite onda to radite iz ljubavi. Jednostavno svjesni smo da smo prepušteni sami sebi i da živimo u zemlji gdje je normalno da se sporista sam priprema za Olimpijske igre” rekao je Marčetić.

    Našu najbolju atletičarku ni trudnička pauza, ni kasnije oporavak od tri mjeseca nije spriječio da se vrati u formu i izbori normu za Brazil. Lucia Kimani Mawhiki-Marčetić je za sada treći predstavnik BiH koji je izborio normu za Olimpijske igre koje će se održati u Brazilu 2016. godine. Prije toga isto su učinili Amel Tuka i Hamza Alić(Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje