Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova tri grada bi mogla ostati bez organizacije utakmica za Evropsko nogometno prvenstvo

Preuzmite sliku

Gradovi Glasgow, Dublin i Bilbao mogli bi izgubiti organizaciju utakmica na Evropskom prvenstu ovo ljeto s obzirom da škotska, irska i španska vlada još nisu dale jamstva za povratak navijača na stadione.

Evropsko nogometno prvenstvo treba se održati ovo ljeto od 11. juna do 11. jula u 12 europskih gradova. Do početka prvenstva ostalo je manje od sto dana, a UEFA želi da svaka država domaćin do 7. aprila da planove za organizaciju, odnosno da jamči da će moći pustiti u prodaju karte za najmanje pola kapaciteta stadiona. Bilbao, Glasgow i Dublin to ne mogu zbog strogih mjera njihovih vlada za spriječavanje širenja koronavirusa, prenosi Hina.

U Škotskoj i Irskoj su na snazi stroge mjere s ciljem spriječavanja širenja koronavirusa. Škotska ministrica zdravlja Jean Freeman izjavila je u srijedu da je velika stvar za zemlju to što može biti dio Eura, ali da prisustvo navijača ovisi “o svima koji se pridržavaju pravila”, o padu broja zaraženih i o vakcinisanju.

Irski nogometni savez je prošle sedmice objavio da planira dopustiti prisustvo navijača na utakmicama Eura u Dublnu, ali je priznao da će ostati domaćin samo ako bude mogao jamčiti da će navijačima to biti dopušteno. Irska vlada zabranila je navijače na stadionima najmanje do 5. aprila. I sa Španijom je slična situacija pa UEFA traži potencijalne gradove domaćine drugdje u Španiji

Britanska vlada je objavia da će od sredine maja na engleskim stadionima stadionima biti dopušteno do 10.000 navijača, a neograničeni broj od 21. juna. Britanski premijer Boris Johnson je početkom sedmice izjavio da bi Engleska mogla organizovat i više od sedam utakmica koliko se sada planira na Wembleyu.

Organizatori se nadaju da će se prvenstvo ipak održati kako je planirano u 12 gradova. Osim spomenuta tri grada, planirano je da Euro ugoste Baku, Budimpešta, München, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Rim, London i Sankt Peterburg. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,