Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvanično: Bosna i Hercegovina je najgora sportska nacija u Evropi!

olimpijada-bih
Preuzmite sliku

Ovo nije samo kritički naslov, ovo je činjenica. Naime, od ukupno 204 nacije koje učestvuju na Olimpijskim igrama od 1896. samo njih 78 nikada nije osvojilo niti jednu medalju. Bosna i Hercegovina je među njima.

\"olimpijada-bih\"

Piše: M. Skaka

Komoros, Palau, Saint Kitts i Nevis, Saint Lucia, Tuvalu… ugledno je društvo nacija koje nikada nisu osvojile niti jednu medalju, a među kojima Bosna i Hercegovina ponosno predstavlja Evropu uz Albaniju, Andoru, Crnu Goru, Monako, Maltu i San Marino.

Međutim, nemojte misliti da smo mi autsajderi, jer Bosanci i Hercegovci ipak su u samom vrhu ove liste. Naš najbolji rezultat svih vremena ostvaren je u Sidneyu 2000. godine kada je Nedžad Fazlija bio 6. u disciplini vazdušne puške na 10m.

Crnogorcima je ovo druga Olimpijada, ali i pored toga, imaju bolji rezultat nego BiH. U Pekingu su u vaterpolu bili četvrti, a u Londonu imaju odlične šanse da taj rezultat i poprave, te već ove godine osvoje svoju prvu medalju.

I San Marino, ipak je imao bolji rezultat od Fazlijinog. Bili su 4. u ženskom streljaštvu. Albanci se također mogu pohvaliti boljim rezultatom od nas. Oni su bili 5. u muškom dizanju tegova. Malta, iako ima samo 450.000 stanovnika uspjela je okupiti olimpijsku reprezentaciju koja je bila na diobi 5. mjesta, istina 1928. godine.

Prema istorijskim olimpijskim rezultatima, gori od nas je Monako kojima je najbolji rezultat plasman od 9. do 16. mjesta u džudou što je rezultat koji je ove godine ostao nedostižan za našeg Mekića, dok su u muškom taekwondou dijelili 9. i 10. mjesto.

Znači, mali Monako ipak je gori od Bosne i Hercegovine u sportu? Ne bismo se složili. Taj Monako ima i fudbalski klub Monako koji je 1992. godine bio vicešampion Kupa pobjednika kupova, a 2004. godine bio vicešampion Lige prvaka – sportski rezultat koji bi većina Bosanaca i Hercegovaca odmah mijenjali za sve medalje ovog svijeta.

Za utjehu nam ostaje Andora. Državica od oko 85.000 stanovnika, što je oko dvije trećine sarajevske opštine Novi Grad, na Olimpijadu u London poslala je 6 sportista, jednako kao i Bosna i Hercegovina. Vrlo zanimljivo, kao i mi i Andora je poslala takmičare u džudou, maratonu, plivanju i streljaštvu. Međutim, možemo se radovati, ni oni se nisu proslavili.

Njihov najbolji rezultat kroz istoriju olimpijskih tamičenja je 9. mjesto u biciklizmu, te dioba od 9. do 13. mjesta u boksu.

\'Ta će Andora!

Sportsport.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: