Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zlatni odbojkaši stigli u Bosnu i Hercegovinu, priređen doček na aerodromu

Preuzmite sliku

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci sletjeli su na aerodrom u Sarajevu na kojem su ih dočekali predstavnici medija, članovi porodica, prijatelji i navijači.

Sinoć su naši reprezentativci dominirali u utakmici protiv Rusije u finalu i osvojili zlatnu medalju i 10. put postali prvaci Evrope.

Selektor Ifet Mahmutović je istakao da je bilo naporno pogotovo jer su obećali ono što “pametni nikada ne bi uradio”.

“Ili zlato ili ništa i u tome smo uspjeli jer su stvarno dobra i kompaktna ekipa i samo jedinstveni smo mogli tako igrati što se u finalu najbolje i pokazalo”, kazao je Mahmutović.

Dalje je pojasnio da odbojkaši Rusiju nisu pobijedili od 2017. godine te da su sada bili pod pritiskom, ali je dodao da se “dijamant tako najbolje brusi”.

“Oni stvarno jesu bili pod pritiskom, ali se sve isplatilo. Respekt koji smo tamo doživjeli pokazalo se zašto smo prvaci”, dodao je.

Mirzet Duran, MVP Evropskog prvenstva po dolasku u našu zemlju kazao je da je vjerovao u cijelu ekipu te da su pripreme koje su prošli sa novim selektorom morale uroditi plodom.

“Tražili smo neku idealnu postavu, bilo je dosta rotacija i tehničara i smećera i na kraju libera. Međutim, na utakmici protiv Njemačke smo pokazali da smo našli neku idealnu postavu i to je kulminiralo na kraju utakmicom sa Rusijom gdje smo pobijedili na kraju 3:0. Ova utakmica je jedna od boljih u mojoj karijeri”, kazao je Duran.

Tim Ifeta Mahmutovića kojem je ovo prvenstvo bilo i debitantski nastup na klupi reprezentacije prekinuo je na ovaj način niz Rusima, koji su na posljednja dva prvenstva bili evropski prvaci. BiH je postala prvak prvi put nakon 2015. godine.

Na putu do desetog trona Starog Kontinenta naša selekcija je prvo u grupnoj fazi savladala Gruziju, Poljsku i Mađarsku, furiozno bez izgubljenog seta. U osmini finala rutinska pobjeda 3-0 protiv Francuske, zatim istim rezultatom pobijedili su Holandiju u četvrfinalu. A jedini set na truniru protiv naših zlatnih momaka osvojila je Njemačka u polufinalu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje