Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zahvaljujući dobrim ljudima: Bh. sankaš Mirza Nikolajev dobija nove sanke

Preuzmite sliku

Popularno

Da je Bosna i Hercegovina puna sportskih talenata potvrđeno je kroz mnoštvo primjera, ali iza uspješnih priča mladih bh. sportista obično je vrlo mala ili nikakva podrška države.

Takva je priča i 19-godišnjeg Mirze Nikolajeva, državnog reprezentativca u sankanju, koji na svjetskom nivou ostvaruje zavidne rezultate u ovom sportu. Iako mu država za to nije omogućila adekvatne uslove, iako trenira sa zastarjelom opremom, sankama starim 12 godina, Nikolajev na takmičenjima na najbolji način predstavlja svoju zemlju i istinski je ambasador Bosne i Hercegovine.

Kako je u BiH praksa da se odnos i razumijevanje države prema sportu svode tek na uručivanje simboličnih nagrada sportistima, nakon što, isključivo zahvaljujući njihovom i entuzijazmu roditelja, donesu medalje sa svjetskih takmičenjima, podrška im zbog toga često dolazi od građana. Tako su zahvaljujući građanima, mahom iz inostranstva, prikupljena i sredstva kako bi Nikolajev dobio nove sanke i dostojno predstavljao svoju domovinu, javlja Anadolu Agency (AA)

Nikolajev je konkurent najboljim svjetskim takmičarima u ovom sportu i jedini je predstavnik iz zemalja bivše Jugoslavije među najboljim svjetskim sankašima. Kao junior se takmičio u seniorskoj konkurenciji, uspio se kvalifikovati na svih 10 trka u prošloj sezoni, devet svjetskog kupa i na svjetsko prvenstvo, kao junior je učestvovao na četiri super finala. Ovu sezonu završio je na 34. mjestu u ukupnom svjetskom poretku seniora, a u prošloj sezoni bio 9. u ukupnom svjetskom poretku starijih juniora. Ispunio je i olimpijsku normu. Nažalost, dobar dio javnosti u BiH čak i ne zna za njegov uspjeh, ali i ni za to da BiH ima reprezentaciju u sankanju.

U Norveškoj je akciju prikupljanja novca za sanke pokrenuo Ahmed Lindov, predsjednik Norveško-bosanske privredne komore, koji ističe kako ni sam nije znao da BiH ima aktivne sportiste u sankanju.

 • “Pročitao sam da se Nikolajev takmiči sa zastarjelom opremom i osjetio sam potrebu i želju da našem reprezentativcu obezbijedimo adekvatnu opremu”, kaže Lindov, koji je stupio u kontakt sa selektorom reprezentacije BiH Senadom Omanovićem, od kojeg je dobio informacije da bi za adekvatnu opremu bilo neophodno između 18 i 20 hiljada eura. Za kratak period u Norveškoj je prikupljeno oko 5.000 eura, dok je ostatak sredstava prikupljen kroz akcije u Austriji, BiH, Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Lindov kaže kako ga je prijatno iznenadilo to da su pola sredstava donirali mladi Bosanci i Hercegovci koji su rođeni i odrasli u Norveškoj.

  “Pogotovo me dirnulo kad sam vidio da su novac uplatile i dvije djevojčice koje možda imaju po 10 godina. Uz uplatu su napisale ‘Za našu Bosnu'”, priča Lindov, ističući također da su oko 25%  prikupljenih sredstava uplatili Norvežani. Nikolajevu ovakva podrška mnogo znači i vjeruje da će sa novim sankama uspjeti napraviti još značajnije rezultate.

  “Ne znam kako da se zahvalim, s obzirom da mi ne bismo mogli nabaviti te sanke uz podršku koju smo dosad imali, a ona je skoro pa nikakva. Ove sanke će mi itekako pomoći i ovo nisu moje već naše sanke”, naglašava Nikolajev. Iako zahvalan na ovakvoj podršci, ovaj mladi i perspektivni bh. sportista ističe kako je njemu, kao i drugim sportistima, od jednokratnih donacija potrebnija kontinuirana podrška kroz sistemsko rješenje.

  “Nama zaista ne trebaju donacije, već sistemsko rješenje, gdje ću ja moći učestvovati u sezoni zajedno s trenerom. Ove godine nisam bio u mogućnosti otići s trenerom, bili smo primorani komunicirati preko telefona. Potrebno je da te stvari sistemski riješe. Da, ima jedan Mirza koji sad predstavlja BiH, ali šta je s Mirzama prije toga ili šta će biti s Mirzama poslije mene. Hoće li oni imati adekvatne uslove ili će trenirati možda na ovim sankama”, otvoren je mladi sportista. Pred njim je Olimpijada, za koju je ispunio normu i nada se da će moći učestvovati.

  Nekadašnji trener i sankaški prvak Jugoslavije, danas selektor sankaške reprezentacije BiH Senad Omanović, želeći da slikovito opiše uvjete u kojima Nikolajev predstavlja BiH na svjetskim takmičenja, poručio da je to kao da se Golf 2 utrkuje s BMW-om i Porscheom.

  “Sanke koje mi kupujemo koštaju 4,5 hiljada eura, a sanke kojima se mogu postići odlični rezultati koštaju između 17 i 27 hiljada eura”, ističe Omanović, pojašnjavajući da kvalitet sanki može pomoći da se neke greške toliko ne odražavaju na rezultat. Naglašava također kako je Nikolajev izuzetan talenat, što potvrđuju i njegovi rezultati.

  Kad je riječ o podršci države ovom sportu, Omanović je rekao kako može reći samo da je ljut i razočaran, jer, nažalost, interesa za sankanje nema.

  Podsjeća i na to da su 2014. godine vlastitim sredstvima uspjeli osposobiti bob staze na Trebeviću gdje održavaju ljetne treninge, gdje umjesto kliznica koriste točkove. Zbog ovog projekta kasnije su dobili su podršku Internacionalnog Olimpijskog komiteta (IOC) i Svjetske sankaške federacije (FIL).

  “Mi smo jedina reprezentacija u zimskim olimpijskim sportovima koja je u kontinuitetu prisutna u svjetskom kupu i to od Zimskih olimpijskih igara u Lillehammeru 1994.”, kaže Omanović i dodaje: “Očajan sam, ljut sam, sve ove godine mi opstajemo bez ikakve podrške. Sve što imamo jesu 4.000 KM od Kantona Sarajevo. A zašto smo u Svjetskom kupu? Zato što imamo strane sponzore. Mi ako ispadnemo iz svjetskog kupa, ovaj sport bi se ugasio.”  Na kraju je dodao kako im je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić obećao podršku u okviru priprema koje počinju u aprilu. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,