Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vozač Formule 1 u ovom bolidu je gorio 28 sekundi, sada odlazi u muzej

Preuzmite sliku

Šasija je još uvijek u jednom komadu, aureola je tu, i osim oštećenja i izgorjelih dijelova, i dalje je kako treba. Pretpostavljam da mi je to spasilo život, kazao je Grosjean nakon nesreće

Spaljena olupina bolida Romaina Grosjeana iz VN Bahreina 2020. bit će prvi put izložena sljedeći mjesec kao dio izložbe Formule 1 u Madridu.

Francuski vozač provukao se kroz plamen na sigurno u čudesnom bijegu nakon što je njegov automobil Haas, s punim spremnikom gorivom, u prvom krugu na stazi Sakhir probio metalnu barijeru i zapalio se.

Njegova zadnja zabilježena brzina prije udara u barijeru bila je 221 km/h.

Ostaci šasije, koji su se prilikom sudara prepolovili, čuvali su se u tajnosti zadnje tri godine, ali će sada biti smješteni u posebnoj prostoriji pod nazivom ‘preživljavanje’ s dosad neobjavljenim snimcima nesreće.

– Šasija je još uvijek u jednom komadu, aureola je tu, i osim oštećenja i igorjelih dijelova, i dalje je kako treba. Pretpostavljam da mi je to spasilo život –  rekao je Grosjean, koji je imao opekotine na rukama nakon što mu je trebalo 28 sekundi pobjeći od plamena.

Izložba s ulaznicama, koja se otvara 24. marta, bavi se prošlošću, sadašnjošću i budućnošću sporta i postavlja se u saradnji s Formulom 1.

Podsjetimo, krajem 2020. godine Grosjean je doživio stravičnu nesreću na Velikoj nagradi Bahreina. Na startu utrke zabio se u ogradu, ali je na sreću preživio i izvukao se iz gorućeg bolida bez većih povreda. Na posljednjoj i kobnoj utrci koju je vozio, sudario se s drugim vozačem, Daniilom Kvjatom, a taj kontakt je skrenuo njegov bolid i odveo ga u frontalni sudar s ogradom. Grosjeanov bolid se doslovno prepolovio i zapalio, a plamen je izgledao nestvarno. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,