Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velika nagrada Turske: Fantastični Hamilton taktičkom pobjedom postao najuspješniji vozač u historiji F1

Preuzmite sliku

Lewis Hamilton pobjedom u utrci za Veliku nagradu Turske osigurao je sedmi naslov prvaka u Formuli 1. Tako se po broju titula izjednačio s rekorderom Michaelom Schumacherom, a budući da ga je ove sezone već prestigao po broju pobjeda, od danas se Britanca može smatrati najuspješnijim vozačem F1 svih vremena.

Hamilton je slavio u 94 utrke, a Schumacher je karijeru završio s 91 pobjedom.

Za potvrdu naslova samo je trebao izbjeći da njegov momčadski kolega iz Mercedesa Valtteri Bottas osvoji više od sedam bodova više od njega. Umjesto toga danas je još povećao prednost na vrhu jer je Finac završio na skromnom 14. mjestu.

  • Britanski vozač u timu Mercedesa Lewis Hamilton pobjednik je Velike nagrade Turske, čime je osigurao sedmi naslov prvaka ( Serhat Çağdaş – Anadolu Agency )

    Do kraja sezone preostale su još tri utrke, a Hamilton ima nedostižnih 110 bodova viška.

    Oba Mercedesa su podbacila na kvalifikacijama pa prvi put ove sezone ni jedan od njih nije krenuo iz prvog startnog reda. Hamilton je krenuo kao šesti, a Bottas deveti, dok je senzacionalno prvo mjesto zauzeo Kanađanin Lance Stroll iz Racing Pointa.

  • U boks išao samo jedanput, ostali dva ili tri puta

    Hamilton je do pobjede u kišnim uslovima u Turskoj došao odličnom taktikom, zahvaljujući odluci da samo jedanput promijeni gume i to već u sedmom krugu, dok su svi ostali išli u boks po dva ili tri puta.

  • Preuzeo je prvo mjesto pretjecanjem Pereza nakon što je dotad vodeći Stroll otišao u boks te izdržao na čelu do kraja, a momčadskog kolegu Bottasa, jedinoga konkurenta za ovogodišnji naslov, u 46. krugu je prešao za puni krug. Čak i da je do kraja utrke izletio, Hamilton bi osigurao titulu jer Bottas nije bio ni blizu bodova.

    Drugo mjesto je pripalo Sergiju Petezu iz Racing Pointa s 31.633 sekunde zaostatka, a treće Sebastianu Vettelu (+31,960), koji je u posljednjem krugu prestigao Charlesa Leclerca i izborio postolje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje