Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uspješna obuka o ADAMS sistemu za 73 sportaša i sportašica

antidoping1
Preuzmite sliku

U prethodnom periodu, I kvartalu 2012.godine, obučeno je ukupno 73 sportaša i sportašice članova RTG-a.

\"antidoping1\"Pokazalo se da sportisti najbolje prihvataju ovakav način edukacije jer na licu mjesta stručnjacima iz Agencije za antidoping kontrolu mogu postaviti pitanja o svim nedoumicama vezanim za korištenje ADAMS sistema. Obuku su sproveli uposlenici Agencije mr.sci. Sead Mulić i Dražen Kovačević. Sportisti su na predavanjima pokazali visok nivo znanja i spremnost na učenje i usvajanje novih tehnologija i znanja koja će im olakšati ispunjavanje njihovih obveza u skladu sa Svjetskim antidoping kodeskom i Međunarodnim standardima za testiranje.

Svim sportistima je ostavljena mogućnost aktivnog kontaktiranja uposlenika Agencije putem e – maila ili telefona u slučaju potrebe ili pojašnjenja korištenja ADAMS sistema. Ovime je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine ispunila obavezu da svi članovi nacionalnog RTG moraju unijeti svoje podatke o lokaciji u ADAMS po preporuci Svjetske antidoping agencije. Ovaj načinkomunikacije je naišao na odobravanje i među sportašima i sportašicama jer je znatno olakšao administriranje podataka o lokaciji.

U novoj seriji obuka Agencija za antidoping kontrolu će u saradnji sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine obučiti olimpijske kandidate Bosne i Hercegovine:

Kemal Mešić – atletika

Alem Čolpa – boks

Ivana Ninković – plivanje

Branka Vranješ – plivanje

Nina Žarković – plivanje

Ensar Hajder – plivanje

Admir Duranspahić – stoni tenis

Veliku podršku i pomoć u organizaciji i realizaciji obavljenih obuka pružio je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji je od samog početka neizostavan partner Agencije za antidoping kontrolu u borbi protiv dopinga u sportu u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: