Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Živinicama izgrađena najveća umjetna stijena za sportsko penjanje u BiH

Preuzmite sliku

U Živinicama završena je izgradnja najveće umjetne stijene za sportsko penjanje u BiH. Stijena je visine 13 metara, širine 8, opremljena kvaliettnom penjačkom opremom, a nalazi se u prostorijama BKC Živinice.

  • Riječ je o projektu kojeg su realizovali članovi Udruženja građana Penjački klub UP Živinice, kojeg kojeg vodi instruktor alpinizma Admir Andelić.

    Izgradnja umjetne stijena za sportsko penjanje u Živinicama trajala je nekoliko mjeseci koštala je nešto više od 30.000 KM, a najveći dio sredstava obezbjedilo je Planinarsko društvo ‘Edelweiss’ Bjelašnica.

    ‘Smatramo da je ovaj projekat koji je realizovan u Živinicama veliki pomak u BiH ka razvijanju ovog sporta’ – kazao je Damir Lukšić.

    Penjačku stijenu mogu koristiti djeca, mladi i odrasli, kako za rekreativno tako i za takmičarsko penjanje.

    Sevčano otvaranje novoizgrađene umjetne stijene za penjanje upriličeno je u subotu u BKC Živinice, a tim povodom održano je i prvo međunarodno takmičenje pod nazivom “Živi NICE Živi CLIMB”.

    Na takmičenju su učestvovati takmičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

    Predsednik Kluba Admir Andelić inače instruktor alpinizma zahvalio se svima koji pomogli realizaciju ovog značajnog projekta.

    Značajno je istaći da je ovo sport olimpijskog karaktera koji ima Evropsko i Svjetsko takmičenje i koji će Gradu Živinice ali i Tuzlanskom kantonu dati jedan novi epitet.

    Također, Andelić je pozvao sve zainteresovane da dođu u Živinice upoznaju se sa ovom vrstom sporta i zahvalio se gostima takmičarima iz regiona.

  • “Za manje od dva mjeseca smo uspjeli realizovati ovaj projekat koji je zaista jedinstven, ne samo u Živinicama, nego u BiH. Ovo je jedna od najvećih umjetnih stijena za sportsko penjanje u BiH. Na svečanom otvaranju stijene organizovali smo i takmičenje u penjanju, u disciplini težinskog, gdje smo imali puni kapacitet takmičara. Takmičari su došli  iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Njemačke”, rekao je predsjednik UG Penjačkog kluba UP Živinice, Admir Andelić.

  • Novoizgrađenu stijenu za penjanje obišao je pred svečani čin otvaranja gradonačelnik Samir Kamenjaković koji je ovom prilikom istakao svoje zadovoljstvo zbog realizacije navedenog projekta.

  • “Na manifestaciji Dani dijaspore predstavljen je projekat izgradnje umjetne stijene za sportsko penjanje i mi smo zaista željeli da ga i realizujemo. Evo sada u Gradu Živinice imamo najveću umjetnu stijenu za penjanje u Bosni i Hercegovini. Drago mi je da je Penjački klub UP Živinice, kojeg vodi instruktor alpinizma Admir Andelić uspio realizovati navedeni projekat u sardnji sa BKC Živinice i Gradom Živinice i drago mi je što prvi u BiH vršimo promociju ove vrste sporta. Mi ćemo u saradnji sa Penjačkim klubom napraviti dodatne planove za razvoj ove vrste sporta u našem Gradu, a planirmo uraditi još jednu stijenu, na otvorenom. Mladim ljudima koji su napravili ideju o promocije ove vrste sporta u našem Gradu, posebno gospodinu Andeliću, želim u ime Grada Živinice zahvaliti se i čestitati na realizaciji ovakvog projekta. Također se želim zahvaliti BKC Živinice na podršci koju su dali ovom projektu. Pozivam naše sugrađane da se učlane u ovakve klubove i da na takav način damo doprinos u razvoju Živinica.”, rekao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje