Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Austriji startala najteža avanturistička trka na svijetu

Preuzmite sliku

Pucnjem iz startnog pištolja u centru Salzburga u nedjelju je zvanično počelo jubilarno 10. izdanje Red Bull X-Alps, najteže avanturističke trke na planeti.

Na 12 dana dugo putovanje preko Alpa krenulo je 29 takmičara iz 15 zemalja. Učesnici će na svom putu trčati, planinariti i letjeti paragliderom 1 238 kilometara do Mont Blanca (Francuska) i nazad, te proći 12 kontrolnih punktova u pet zemalja. Njihov konačni cilj je Zell am See, planinsko odmaralište na obali jezera.

Takmičari su pod vrelim suncem krenuli iz centra Salzburga, prošli kroz staro gradsko jezgro, prešli rijeku Salzach i počeli prvi od mnogih brutalnih uspona pješice. Cilj prve etape bio je 1 288 metara visok vrh Gaisberg, koji gleda na Salzburg, a do njega je prvi stigao 20-godišnji austrijski debitant Thomas Friedrich. Drugi je bio Michal Gierlach (Poljska), a treći Maxime Pinot (Francuska).

Nakon prvog kontrolnog punkta, iduća destinacija je Wagrain-Kleinarl, 65 km južno, odakle nastavljaju zapadno ka Kitzbühelu, gdje se moraju potpisati na tablu na vrhu čuvene skijaške staze Hahnenkamm.

 • „Nakon svega što se u svijetu izdešavalo u proteklih 18 mjeseci, presretni smo da možemo organizovati ovu trku i pokazati da se vrhunski sportski događaji mogu odvijati u sigurnosti. Naporno smo radili da se ovo desi. Ova godina je posebna, ovo je 10. izdanje trke. Imamo novu rutu, najduža je i najteža do sada. Bit će ovo nezaboravna avantura sa sve takmičare, i svima im želim sigurnu i uspješnu trku“, izjavio je Ulrich Grill, osnivač i organizator trke.

  U trci učestvuju takmičari svih starosnih dobi: od 61-godišnjeg Japanca Kaorua Ogisawe, koji se takmiči šesti put, do pomenutog Friedricha, koji sa 20 godina debituje.

  No, najviše pažnje privlači šestostruki pobjednik Christian Maurer, koji se nada sedmoj uzastopnoj tituli, i Pinot (29), koji će pokušati da prekine njegovu dominaciju.

  Zanimljivo za ovo izdanje trke je da kretanje takmičara možete pratiti u stvarnom vremenu na stranici takmičenja www.redbullxalps.com.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,