Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo ispituje prijave o namještanju utakmica u BiH

Preuzmite sliku

Povodom napisa u pojedinim medijima, u kojima se navodi da je “UEFA zatražila od vlasti u Bosni i Hercegovini provjeru šest utakmica zbog sumnji u manipulaciju rezultatima iz Fudbalskog saveza BiH su istakli da nemaju saznanja da se UEFA u vezi s navedenim neposredno obraćala nadležnim organima naše zemlje.

“Međutim, N/FS BiH je u prethodnom periodu primio nekoliko izvještaja iz UEFA-e koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na pojedinim utakmicama u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim preduzete su konkretne aktivnosti u skladu s odredbama važećih propisa N/FS BiH”, navodi se u saopćenju Nogometnog saveza BiH.

U tom smislu, dodaju, nakon provođenja istražnih radnji pred organima N/FS BiH, svi predmeti koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na utakmicama prosljeđuju se nadležnom državnom tužilaštvu na postupanje u skladu sa zakonskim propisima. Shodno navedenom, izvjestan broj predmeta je dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok se za određene predmete postupci vode pred organima Saveza.

 

“Imajući u vidu načelo povjerljivosti N/FS BiH nije u mogućnosti objavljivati konkretne podatke o utakmicama koje su predmet istrage, ali naglašavamo da je N/FS BiH otvoren za saradnju s relevantnim tijelima UEFA-e i nadležnim organima za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje