Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuka i Pezer po rezultatima favoriti za finale pa i medalje u Glasgowu

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina će među 637 sportaša iz 49 zemalja, koliko će ih se naredna tri dana natjecati na Emirates Areni u škotskom Glasgowu na 35. evropskom dvoranskom prvenstvu, imati samo trojicu predstavnika – srednjeprugaše Amela Tuku i Abedina Mujezinovića na 800 metara te Mesuda Pezera u bacanju kugle, sva trojica članovi Atletskog kluba Zenica.

Prvenstvo, u 10.00 sati, kvalifikacijama otvaraju skakači u dalj, a od naših će na borilište prvi izaći Pezer, kojem su kvalifikacije u kugli danas u 11.30 sati. Pezer će bacati za plasman među prvih osam i finale, koje je na programu odmah večeras u 20.35 sati.

Pezer je otputovao s ličnim rekordom 21,15 metara, a više od njega u karijeri su u dvorani bacala šesterica od 18 prijavljenih takmičara. Međutim, ove sezone, s dužinom 20,99 metara, Pezer ima četvrti najbolji rezultat od svih prijavljenih pa je očekivati da će se naći u finalu, a možda i na pobjedničkom postolju.

Jedinu evropsku medalju sa EP-a u dvorani za sada je našoj zemlji dobio također bacač kugle Hamza Alić, koji je 2013. godine, također na 1. mart, obradovao naciju povodom Dana nezavisnosti BiH, srebrenom medaljom u švedskom Geteborgu.

U konkurenciji 38 srednjeprugaša na 800 metara, nalaze se i naši Tuka i Mujezinović, koji će večeras od 19.48 sati pokušati izboriti plasman u sutrašnje polufinale (18.25 sati), a onda i u nedjeljno finale (18.57), u kojem će biti mjesta samo za šestericu najbržih.

Tuka je na 800 metara najbrže trčao prošle godine- 1:46.33, dok mu je rekord ove sezone 1:46.75. Mujezinović je, pak, vizu za Glasgow i osigurao novim ličnim rekordom u dvorani- 1:48.57, kojeg je početkom februara istrčao pobjedom na mitingu u Padovi (Italija).

Samo Turčin Salih Teksöz s 1:49.07 ima slabiji lični rekord od našeg Mujezinovića, koji je jedini debitant, ali to ne mora ništa značiti, jer Mujezinović je prošle godine na otvorenom u Berlinu pokazao da je veliki borac. Tada je nepravedno diskvalifikovan u kvalifikacijama za polufinale, ali je dugo bio i na čelu svoje grupe.

Tuka je, pak, po najboljem vremenu u karijeri, koje je istrčao prošle godine, favorit za finale i za medalju, jer samo trojica od prijavljenih imaju bolje vrijeme od njega. Samo su trojica i ove sezone bili brži od njega pa bismo se mogli nadati dvojici naših u finalu pa, možda, i medalji.

Dvadeaset od 26 osvajača zlatnih medalja sa prethodne dvoranske smotre u Beogradu, pokušat će u odbraniti u Glasgowu svoje medalje, a 15 osvajača zlatnih medalja sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstava na otvorenom u Berlinu, također su došli u Glasgow.

Najuspješnija na prošlom dvoranskom EP-u u Beogradu bila je Poljska, koja je osvojila ukupno 12, od kojih čak sedam zlatnih medalja. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,