Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trinaestogodišnji Sarajlija prvak Evrope u bilijaru: Trenirao sam po šest sati, čast je predstavljati BiH

Preuzmite sliku

Trinaestogodišnji Sanjin Pehlivanović iz Sarajevo prošle sedmice na Evropskom prvenstvu u bilijaru u Austriji postao je prvak Starog kontinenta za igrače do 17 godine u igri koja se u svijetu smatra kombinacijom perfekcije i logičnosti sa primjesama šahovske kombinatorike.

  • Sanjin Pehlivanović001-20150728
  • Učenik sarajevske osnovne škole „Skender Kulenović“ u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe kako je sasvim slučajno odlučio oprobati se u bilijaru.

    Finalni meč na nedavnom EP sa albanskim igračem Klentiem Kacijem, kako kaže, nije bilo nimalo lagan ali mu je uz velike napore obezbijedio zlatnu medalju.

    Ovo je moje drugo zlato. Prošle godine sam zlatnu medalju osvojio i u Sloveniji u disciplini 9 ball“, kazao je Sanjin dodajući kako se prije takmičenja pripremao za EP trenirajući svaki dan po šest sati tokom dva mjeseca.

    Bilijar je počeo trenirati, ističe, slučajno sa ocem i njegovim prijateljima što je izrodilo ljubav prema igri koju trenira već pet godina. Zbog zapaženih rezultata i talentovanog umijeća, pred Sanjinom je Svjetsko seniorsko prvenstvo u Kataru a u novembru ga očekuju bilijar stolovi u Kini na svjetskom juniorskom prvenstvu.

    Nakon toga slijedi mi još mnogo turnira“, zaključuje Sanjin koji dodaje kako uspijeva uskladiti treninge, te školske obaveze a uz to još i trenirati fudbal.

    Naglašava kako mu je čast predstavljati boje BiH na prestižnim svjetskim takmičenjima. Na posljednjem održanom u Austriji, Sanjin je nastupio sa “Cvijetom Srebrenice” zakačenim na kragni a koji simbolizira stradanje Srebreničana u genocidu 1995. godine.

    Cvijet sam nosio iz poštovanja prema Srebrenici i zbog poruke da se više nikada i nikome ne ponovi“, kazao je za Anadolu Agency Sanjin koji je krajem prošle godine prvi puta upisan u povijesti bilijara Evrope postavši najmlađi evropski šampion ikada.

    Inače, Sanjin je član Bilijar kluba “Predator” u kojem tvrde kako se upravo u Sanjinu krije najperspektivniji igrač bilijara u BiH svih vremena.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje