Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri godine nakon kome zvijezda brdskog bicilizma ponovo izvodi vratolomije

Preuzmite sliku

Nakon teške nesreće zbog koje su ga ljekari prije tri godine stavili u induciranu komu, australska zvijezda brdskog bicilizma Remy Morton se oporavio i u novom videu iz serijala Sound of Speed, snimljenom na Novom Zelandu, demonstrira sirovu energiju u vratolomnoj vožnji brdskim vrletima.

Morton je rođen u Queenslandu i odrastao je vozeći BMX, da bi kasnije prešao na utrke spusta sa brdskim biciklom i postao miljenik publike u juniorskom UCI Svjetskom prvenstvu 2015. i 2016. godine.

Na Loosefestu 2017 je doživio tešku nesreću koja je za posljedicu imala brojne ozbiljne povrede – između ostalog, slomljen vrat, polomljena rebra, slomljen kuk i pluća probijena na dva mjesta.

Ljekari su izjavili da njegove povrede izgledaju kao da je pao sa trospratnice i zaključili da je udario o tlo brzinom od 75 km/h.

Australca su tokom oporavka morali staviti u induciranu komu, u kojoj je izgubio više od 20 kg. Procjene ljekara su bile da više nikad neće moći voziti bicikll i da će biti sretan ako bude mogao normalno hodati. No, on se u roku od šest mjeseci oporavio od povreda koje su mogle značiti kraj njegove karijere i ponovo bio na biciklu.

Danas, tri godine kasnije, 22-godišnji Morton ponovo radi ono u čemu je najbolji: na Novom Zelandu je po 12 sati dnevno snimao novi video za biciklistički serijal Sound of Speed. U svom prirodnom okruženju, na najnemilosrdnijem brdskom terenu, uživa u čistom adrenalinu i zvuku mekanih guma na gruboj zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje