Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tiger Woods postao treći sportista milijarder u istoriji

Preuzmite sliku

Američki golfer Tiger Woods postao je milijarder i on je treći sportista koji ima imovinu procijenjenu na najmanje milijardu dolara (950 miliona eura), piše časopis “Forbes”.

Unatoč ozljedama, skandalima i neuspjesima nakon kojih je ipak uslijedio trijumf, 46-godišnji Woods zadržao je svoju nadmoć kao jedan od sportista s najboljom zaradom, zaradivši preko 1,7 milijardi dolara plaće, potpora i drugih prihoda tokom svoje 27-godišnje karijere— više nego bilo ko drugi koje je Forbes pratio.

Forbes sada procjenjuje njegovu neto vrijednost na najmanje milijardu dolara, na temelju njegove životne zarade, što ga čini jednim od samo tri poznata milijardera sportaša. Ostali su NBA superzvijezda LeBron James, koji je svoju slavu i bogatstvo iskoristio preuzimanjem vlasničkih udjela u brojnim kompanijama, i Michael Jordan, koji je postigao deset znamenki nakon što se penzionisao, zahvaljujući pravovremenom ulaganju u NBA Charlotte Hornetse.

Woods je također uspio stići do ove brojke iako je navodno odbio unosnu ponudu da se pridruži LIV golf seriji.

Greg Norman, direktor novoformirane golf serije, koja je nastala uz finansijsku potporu Saudijske Arabije i koja se natječe s PGA-om, rekao je prije nekog vremena za “Washington Post” da je Woodsu ponuđen visok deveteroznamenkasti broj za igranje u LIV seriji, ali je 46-godišnji Amerikanac odbio ponudu.

Forbes je na svojoj web stranici napisao da Woodsove novčane nagrade predstavljaju manje od deset posto imovine, a većinu svog bogatstva stekao je sponzorskim ugovorima i ulaganjima u druga područja, prenosi Hina.

Woods je do 2012. deset godina zaredom bio na poziciji sportiste koji najviše zarađuje, a među najplaćenijim sportistima ostao je i nakon nekoliko skandala i saobraćajnih nesreća. Tako je u posljednjih 12 mjeseci, iako se oporavio od teške saobraćajne nesreće i jedva da je igrao na turnejama, zaradio čak 68 miliona američkih dolara (64,6 miliona eura). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,