Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski kup u skijanju: Vonn slavila u spustu i stigla do 80. pobjede

Preuzmite sliku

Američka skijašica Lindsey Vonn u subotnjem spustu u Garmisch-Partenkirchenu bila je brža za dvije stotinke od Italijanke Sofije Goggije i tako stigla do 80. pobjede u Svjetskom kupu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vonn je na posljednjem prolaznom vremenu imala zaostatak iza Goggije od 0,08 sekundi, ali je do prolaska kroz cilj uspjela nadmašiti njeno vrijeme. Austrijanka Cornelia Huetter osvojila je treće mjesto.

Ovom pobjedom Vonn je prišla legendarnom švedskom skijašu Ingemaru Stenmarku na šest pobjeda zaostatka u Svjetskom kupu. Amerikanka je u ženskoj konkurenciji neprikosnovena, jer je odavno na vječnoj listi prestigla Austrijanku Annemarie Moser-Proll koja je sedamdesetih godina prošlog vijeka dominira Svjetskim kupom i ostvarila 62 pobjede.

Slavlje Vonn pokvarila je njena zemljakinja Jacqueline Wiles koja je doživjela težak pad nakon čega je helikopterom prevezena u bolnicu. O koliko ozbiljnoj povredi se radi još uvijek se ne zna.

U nedjelju će također u Garmisch-Partenkirchenu biti održana još jedna spust trka za skijašica, što će im biti posljednja provjera pred Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu, koje će se održati od 9. do 25. februara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: