Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šveđani dominantni u najdužoj skijaškoj trci na svijetu

Preuzmite sliku

Klas Nilsson i Frida Hallquist su pobjednici najduže skijaške trke na planeti, Red Bull Nordenskiöldsloppet, održane u Jokkmokku u Laponiji. Stazu dugu 220 kilometara završio je 131 od 135 takmičara, koliko ih je krenulo sa starta.

U ovoj ekstremnoj trci, koja datira još od 1884. godine, u novije doba pobjednici u muškoj konkurenciji bili su isključivo Norvežani. No, pobjeda je ove godine pripala Šveđaninu Nillsonu, koji je sprintom u posljednjim metrima pred cilj prestigao Čeha Jirija Plisku.

  • Trka, duga 220 kilometara, vodi kroz netaknutu arktičku divljinu i prelijepe krajolike Laponije. Ovo nije samo najduža, već i najteža cross country skijaška trka na svijetu.

    Za vrijeme trke, učesnici su prevalili razdaljinu jednaku onoj između Amsterdama i Brisela odnosno 5,2 dužine maratona.

  • „Osjećaj je sjajan. Bilo je užasno naporno. Učestvovao sam u ovoj trci prije četiri godine, ali se ne sjećam da je bila ovako teška. Nakon 120 kilometara, odlučio sam da pokušam ići još brže. Međutim, nismo imali nikakvog odmora, tako da sam nakon 130 kilometara bio potpuno iscrpljen, ali sam nekako uspio izdržati“, otkrio je 35-godišnji Nilsson.

    Pobjedu u konkurenciji žena odnijela je Frida Hallquist, potvrdivši dominaciju Švedske u ovogodišnjem izdanju trke. Njoj je to bilo prvo učešće u ovoj ultra dugoj trci.

    „Moja sestra to zove krizom 30. rođendana, ali ja volim izazove. Sjajno je bilo pobijediti ovdje. Ovo je nešto potpuno različito od tradicionalnih skijaških takmičenja“, izjavila je pobjednica.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje