Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sud u Kelnu donio presudu: Adnan Ćatić osuđen na tri godine zatvora

Preuzmite sliku

Adnan Ćatić, nekadašnji prvak svijeta u profesionalnom boksu, osuđen je na tri godine zatvora u Njemačkoj. Sud je utvrdio da je utajio milion eura poreza, javlja “Kölnische Rundschau”.

Prije godinu, Ćatića je spektakularno uhapsila policija na sajmu fitnesa i optužen je za utaju poreza, napad i doping. Nakon osam mjeseci u pritvoru, Adnan Ćatić pušten je na slobodu uz kauciju od 300.000 eura, piše Avaz.ba.

Suđenje su sve vrijeme pratile izmjene optužnice. Prvo je Tužilaštvo u Kelnu tvrdilo da je utajio 5,8 miliona eura da bi se u jednom trenutku spominjao iznos manji od milion eura.

Tužioci su tokom iznošenja završnih riječi zatražili zatvorsku kaznu od tri godine zatvora, dok je Ćatićev advokat Nils Krober smatrao da Ćatić, u najgorem slučaju, treba biti osuđen na uvjetnu dvogodišnju kaznu.

Inače, petostruki prvak svijeta u profesionalnom boksu, nakon što je pušten iz pritvora, pripremao se za povratak u ring. Samo uz prihode od unosne borbe protiv bivšeg prvaka Arthura Abrahama, kako je naglasio, mogao je ponovo finansijski stati na noge pa i izmiriti porezne obaveze.

Osim poreznog slučaja, protiv Ćatića je na snazi bila i optužba za doping nakon pobjede u borbi za Svjetsko prvenstvo protiv Rusa Fjedora Čudinova, ali je u proceduri bilo dosta nedosljednosti i Ćatiću nije oduzet pojas. Na teret mu se stavljao i napad zato što je, navodno, savladao protivnika uz pomoć dopinga. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje